Svenskarnas attityder till varg

 

I de flesta sagor och historier beskrivs vargen som ett ondskans väsen, såsom i Rödluvan och Gösta Berlings saga, trots att vargen varken är mer eller mindre farlig än något annat rovdjur. På grund av rädslan för vargen har den av folk försetts med så kallade noanamn, för att man trodde att om man kallade den vid sitt rätta namn, så skulle man locka den dit man var. Namnet varg är ursprungligen ett sådant noanamn, och betyder ”våldsverkare”. Det ersatte det ursprungligare namnet ulv. Andra noanamn på vargen är gråben, tasse eller den gråe. Förmodat vargrika vildmarker har ofta kallats tassemarker.

 

I vargtäta områden ser jägarna vargen som ett hot mot älgjakten. Lokaltidningarna har genomsyrats av den ena insändaren efter den andra, och folkopinioner har hetsats till att ta ställning för eller emot vargen. På vissa platser har man också genomfört lokala folkomröstningar för att sätta press på myndigheterna.

Vid en attitydundersökning från 1999 visade det sig dock att två tredjedelar av svenskarna kan acceptera en vargstam på minst 200 djur. En tredjedel kan tänka sig 500-1000 djur medan 5 procent av de svarande inte vill ha några vargar alls. 56 procent av de som svarade kan tänka sig att ha varg i närheten där de bor. Mest positiva till att ha varg i närheten av bostaden är faktiskt tamdjursägare i vargområden. Bland renägare är det dock endast 18 procent som vill ha varg i närheten av bostaden[13], vilket kan ha att göra med att renar till skillnad från andra tamdjur hålls i ohägnade marker. (Wikipedia)

http://www.jagareforbundet.se/viltvetande/artpresentation/vargforsta.asp

 

Hur gör vi för att ha en frisk, sund och icke utvecklingshotad vargstam i Sverige? Kanske importera några friska djur för att hindra inavel?

Vi på Swedbank gör vårt bästa för att implementera nya vargar…

3 svar till “Svenskarnas attityder till varg”

 1. H/P skriver:

  Fortsätt artikulera det Du känner. Försiktigt.

 2. H/P skriver:

  Har Du blivit allegorisk?

 3. Peter G skriver:

  Hallå där vargar får ni gärna ha i stockholm. Nu tror jag du ute på djupt vatten det enda som får ordning på vargstammen är att vi får jaga den annars exploderar den okontrollerat lika det som har hänt med björnstammen. Det enda som vi kan göra för inavel är att ta bort vargen.
  Norge och Finland jagar varg dom är det ordning på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: