Att gå bredvid varandra, sida vid sida, och hålla varandras händer

Här är vad jag tycker att en sund kärleksrelation ska innehålla.

 1. Du och jag ska visa varandra kärlek och omsorg. Är du trött så gör jag dina smörgåsar. Är jag trött gör du mina.
 2. Du och jag kan tala med varandra om våra behov. Du kan och vill tala om dina behov. Jag kan och vill tala om mina behov. Jag är intresserad av att få veta mer om dina behov. Du är intresserad av att få veta mer om mina behov.
 3. Du och jag är inkännande och omtänksamma när vi har sex tillsammans. Vi bär vårt sexliv som en guldklimp i våra händer.
 4. Du och jag accepterar våra tidigare, nuvarande och framtida liv. Både tillsammans och enskilt.
 5. Vi visar varandra respekt och behandlar varandra som jämlika. Vi står båda på egna ben och är fullt kapabla att ta hand om oss själva.
 6. Du behandlar din själ och din kropp som det finaste du har. Du respekterar och vårdar din själ och din kropp bättre än alla saker du har. Du inser att det finaste vi ger till varandra är våra själar och våra kroppar. Allt annat är förgängligt. Du behandlar mig med respekt, ödmjukhet och kärlek när jag gör detsamma. Jag ger dig det bästa jag har, min själ och min kropp. Både nu och i ålderdom.
 7. Du är nyfiken på vad jag gjort i mitt liv, på vem jag är och på vart jag vill. Du svarar med glädje på mina frågor om vem du varit, vem du är och vart du vill. (i den mån vi vet det förstås 🙂 )
 8. Du kan ta emot mig, respektera mig och förlåta mig när jag gjort fel då jag kommer och ber om förlåtelse. Du kan komma till mig och be om förlåtelse när du ångrar  vad du gjort.
 9. Du är kapabel att se när du skadat mig och i det läget känna ånger, empati och medlidande. Du uppskattar  och respekterar mig när jag visar att jag förstår att jag skadat dig och vill ställa till rätta.
 10. Du kan byta perspektiv och se saker från olika håll och uppskattar mig när jag också gör det. Jag uppskattar och respekterar dig när du utvecklas och ser nyanser i livet.
 11. Du kan inom en rimlig tid lugna ner dig när du blivit upprörd,  tala sakligt om orsaken  och får inga plötsliga oförutsedda aggressiva utbrott. Jag kan bli arg, lugna ner mig i rimlig tid och tala sakligt om orsak och verkan.
 12. Du kan och vill ta emot min kärlek och visa att du uppskattar den. Jag kan och vill ta emot din kärlek och visa att jag uppskattar den.
 13. Du får mig att växa, blomma och utvecklas. Jag hjälper dig att växa, blomma och utvecklas.
 14. Du är lojal mot mig och jag är lojal mot dig.

Detta är inte önsketänkande. Om dessa punkter inte går att få till i en relation så är en relation inte värd att satsa på.

Om dessa punkter inte fungerar JUST NU så ska det hos båda parter finnas en uttalad önskan och praktisk vilja om att utvecklas åt det hållet.

Sanna Panna Gunnarsson Åström

5 svar till “Att gå bredvid varandra, sida vid sida, och hålla varandras händer”

 1. ollebloggar skriver:

  Hmm. Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Nu är det både spännt och spännande.
  Ska bli intressant att skaka hand med vederbörande som kravlat sig igen det nålsögat. Bästa lyckönskningar, fast det vet du redan att du har. 🙂

  • Susann skriver:

   Äru seriös???? Tycker du att det är konstigt att man ska visa varandra respekt och kärleki en relation?
   Att inte alltid sätta sig själv i första hand utan att faktiskt gå sida vid sida.

   Detta borde vara självklarheter i alla relationer. Inte bara mellan man och kvinna.
   Kram du bäste vän

   • ollebloggar skriver:

    Skrev jag inte. Jag skrev att du spänt bågen hårt, för det du söker, som jag uppfattade det, ter sig som en reflektion. En lösare sträng kan ge en nog så god fullträff. Utifrån mina erfarenheter av samliv så är kärlek något som växer fram och djupnar över tid. Det tar tid att acceptera en annan individs alla egenheter och till viss del göra dem till sina egna, egna i förhållandet man delar. Inte bara acceptans utan även eftergifter har ingått i receptet. Summan av kardemumman är det som kan bedömas. I din kravlista förutsätter du redan från början att det kommer att resultera i ett gammalt lyckligt par, och visst, sånt sker, om inte var dag så tillräckligt ofta för att man skall kunna önska att så sker. Med det var ju ingen önskelista.. och det har hänt att jag har haft fel förr, övertyga mej.
    Kramisar

 2. Susann skriver:

  Det handlar ju bara om att vårda och respektera varandra. Det är inga konstigheter. Och kan man det inte från början. Hur ska man kunna det när vardagen kommer då?
  Ordet KRAV är inget jag vill använda. Men har man varit på botten så känns det som om att det är viktigt att veta vad man vill.
  Du är i min värld ett föredömme!
  rma
  Kram Olle!

 3. per åström skriver:

  Ett klassiskt förhandlingsbud, eller? Krig? H/P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: