Kopierat från IMY.

Chakrasystemet

Här kommer nu en enkel yogisk översikt av chakra-systemet. Läs igenom, känn och tänk efter själv huruvida du tycker att det ligger något i detta eller inte. Bilda dig din egen uppfattning. Upplev ditt eget energi-system.
Enligt yogisk kunskap existerar det omkring 88.000 chakras. Större och mindre, längs ryggraden upp i hjärnan, i händer och fötter, utspridda i kroppen och i auran. Det är dock de sju största som löper från ryggslutet längs ryggraden upp i hjärnan som vi vanligen menar när vi talar om chakrasystemet. Kunda-liniyogan talar sedan om Auran, det elektromagnetiska fältet runt kroppen som varande det åttonde stora chakrat.
Chakrana strävar efter balans och man kan betrakta dem som faser i människans utveckling, där de tre lägre chakrana står för en mer fysisk syn på livet och de tre övre står för en mer andlig syn – ett högre medvetande.
Alla chakra är lika viktiga. Obalans i ett chakra påverkar de andra då de är intimt förbundna med varandra. Chakrana balanserar och reglerar kroppen på många olika sätt. De är förbundna med det centrala nervsystemet via varsin ”stjälk” som slutar i ryggmärgen. Det var dessa kontaktpunkter de österrikiska forskarna hävdade att de funnit i sina mätningar. Chakrana står i förbindelse med det endokrina körtelsystemet och har därför stort inflytande på vår psyko-fysiska hälsa.
De två översta och de två nedersta chakrana sitter väldigt nära varandra och inom bl.a. den tibetanska traditionen talar man om totalt fem stora chakras. Där sammanför man de två nedersta till ett reproducerande chakra och de två översta till ett universellt chakra. Till varje chakra hör sedan en bestämd färg, kroppsdel, körtel, ett bestämt element och ett sinne. Varje chakra har dessutom en frekvens – en siffra, en geometrisk symbol samt olika djursymboler. Olika skrifter säger lite olika saker om chakrana. Det viktiga är inte (de ibland lite förvirrande) detaljerna i ämnets alla delar utan att du får en förståelse för principerna. Sedan är det – när du med yogans hjälp börjar arbeta med dig själv – din egen upplevelse av chakrana det slutgiltigt handlar om.
Även om den moderna läkarvetenskapen idag närmat sig akupunkturen så erkänner den inte chakrasystemets existens. Vi kan dock i vardagen märka hur chakrana fungerar hos oss själva. Du kan känna ett hugg i magtrakten när någon säger eller gör något aggressivt riktat mot dig. Du upplever att det pirrar långt ner i magen – sexualchakrat – när lustkänslorna aktiveras. Du kan få en klump i halsen och hjärtat kan brista av kärlekssorg. Med yogans hjälp kan vi på ett medvetet sätt påverka och balansera vårt eget chakrasystem.
Fortsätt klicka dig vidare här ovan så kan du chakra för chakra läsa om hur var och en av dessa energicentraler yogiskt beskrivs och även vilka endokrina körtlar med dess olika funktioner i kroppen som hör till respektive chakra. Vill du läsa mer om chakra och göra yoga för chakrasystemet finns ett stort antal böcker både på svenska och på andra språk. Gå t.ex. in på www.amazon.com och sök på ”chakra” så hittar du där flera hundra titlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: