Obama kallar Svanberg till Vita huset

2010-06-11 06:51

BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg kallas till ett möte med USA:s president Barack Obama för samtal om oljeläckan i Mexikanska golfen. ”Den värsta miljökatastrofen i USA:s historia”, heter det i kallelsen.

Mötet är inplanerat till onsdagen den 16 juni, och blir det första där Obama träffar BP:s ledning öga mot öga sedan oljan började att läcka ut på 1,5 kilometers djup efter explosionen ombord på BP:s oljerigg Deepwater Horizon.

”Vår regering kommer inte att slå sig till ro eller vara nöjd innan läckan har stoppats vid källan, oljan i golfen har samlats in och saneringen är färdig och människor vid kusten kan återvända till vardagen”, enligt brevet till Svanberg från chefen för kustbevakningen, amiral Thad Allen.

Däremot fanns inga uttalade krav från Vita huset att få träffa BP:s vd Tony Hayward, som Obama tidigare sagt att han skulle sparka om han kunde på grund av vad presidenten betraktar som dennes nonchalanta kommentarer om läckan.

Obama utvecklade det hela genom att förutspå att Hayward skulle säga ”rätt saker” om de båda träffades.

”Men jag är inte intresserad av ord, jag är intresserad av handling”, sade presidenten som har fått kritik just för att ha agerat för sent, för lite och på fel sätt — kritik som han i sin tur tillbakavisat.

Strax innan Obamas krav på ett möte med Svanberg blev känt visade det sig att katastrofen kan vara ännu värre än amerikanska myndigheter befarat. Nya analyser ger vid handen att så mycket som 40 000 fat olja per dygn kan läcka ut i havet — mer än dubbelt så mycket som myndigheterna tidigare räknat med.

Ja om det är någon som kan hantera Obama och denna katastrof så är det nog Svanberg. Önskar honom lycka till. Jag följer detta med fasa. Mår illa av alla bilder över alla drabbade. Mår illa av det faktum att själva saneringen i sig också är ett naturhot. Vad gör vi med vår planet?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: