Halschakrat

Halschakrat står för sanning och kommunikation, både inre och yttre. Här utvecklas din kapacitet att uppleva det subtila.
I balans kan du uttrycka det som rör sig i ditt inre, både tanke-mässigt och känslomässigt så att andra förstår det och du kan själv lyssna på rätt sätt. Detta chakra har också att göra med kreativiteten. Den egna rösten röjer ofta hur det står till med detta chakra.

I obalans lyssnar du inte till dig själv, ger inte uttryck för vad du känner, menar eller önskar. Ytligt prat är också en slags obalans i halschakrat. Tröghet, blyghet, osäkerhet och rädsla för andras åsikter sitter här.

Sköldkörteln som hänger samman med halschakrat ligger med sina båda lober vid sidan av luftstrupens övre del, alldeles nedanför struphuvudet. Körteln som väger 20-30 gram bildar hormoner (T3 och T4) som påverkar cellernas ämnesom-sättning. För att kunna bilda dessa hormoner behöver den bl.a. jod. Sköldkörtelns verksamhet styrs i sin tur från Hypofysen i hjärnan. När sköldkörteln inte fungerar som den ska kan det ge upphov till olika obalanser i kroppen, struma är ett exempel på detta.

Parasköldkörteln består av fyra ärtstora delar som sitter inbädd-ade i sköldkörtelns bindvävshinna. De producerar ett hormon som reglerar kalcium- och fosforkoncentrationen i blodet. En vuxen människa innehåller mer än 1 kg kalcium, där skelettet är det största förrådet. Vi behöver ett kalciumtillskott på 0,5-1 gram per dag, vilket tas upp i tunntarmen med hjälp av D-vitamin. Vid överproduktion i parasköldkörteln ökar kalcium-halten i blodet och skelettet riskerar då att urholkas. Ett tillstånd som också kan ge njursten. Underproduktion i körteln kan leda till kramper.

Kundaliniyogaövningar som balanserar halschakrat:

Skulderstående, Kobran, Plogen, Kamelen, Katt och Ko, Nack-rullningar och huvudvridningar av olika slag samt nacklås.

2 svar till “Halschakrat”

  1. Annika skriver:

    Menar du att Yoga kan hjälpa mot störningar av produktion av T3 och T4?

    • Susann Gunnarsson skriver:

      Jajamensan. Googla gärna på halschakra t3 t4. Yoga påverkar hela det endokrina körtelsystemet med hypofysen som överhuvud. Hypotalamus styr både nervsystemet och hormonsystemet och den körteln är chef över hypofysen. Alla körtlar påverkas av yogan. Yogan påverkar det parasympatiska nervsystemet som kommunicerar med det endokrina systemet. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: