Jag delar inte dina åsikter…

Ofta påstås det att Voltaire skulle ha sagt

”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.”.

Detta citat är dock skrivet av Evelyn Beatrice Hall 128 år efter Voltaires död i hennes bok ”Voltaires vänner”  från 1906. Halls tanke med citatet var att sammanfatta Voltaires attityd gentemot Claude Adrien Helvétius och hans kontroversiella bok ”De l’esprit”, men då citatet skrevs i första person singular så har detta missförståtts som varande ett faktiskt citat av Voltaire själv.

Men i min värld spelar det ingen som helst roll vem det var som skrev det. Det är skitbra!

Det representerar helt och hållet det jag anser om Sverigedemokraterna.

Låt ordet få bli den bästa vännen i den demokratiska kampen mot dem du tycker har fel.

Så länge lagen följs och inget brott begås måste man strida med lagliga medel. Och i vårt samhälle är det ordet.

Och att föregå med gott exempel. Ta fram motståndaren in i ljuset. Syna dem. Vänd och vrid på dem. Blotta dem. Debattera.

Släpa fram dem ut på torget så att alla kan se.

Backa inte, gå inte undan, mobba inte, negligera inte. Det är livsfarligt.

Ta in dem in i utskotten och låt dem få tala om vad de står för. Och missa inte ett enda tillfälle att syna i sömmarna.

Skapa inte martyrer av dem.  Ta fram eländet i ljuset.

Ett svar till “Jag delar inte dina åsikter…”

 1. Björn skriver:

  Så rätt Susann!

  Vilket ”ratrace” det äe för att krossa SD…. Om dom nu har så väldigt hemsk ideologi men sitter i en vågmästarroll….dom måste ju då varra vänster eller höger dvs som någon av de tillåtna blocken….kan hjälpa Mona ibland och Fredrik ibland….då får ju dessa båda styra…”Nice!”….men det är klart försökerman i odemokratisk anda ta bort alla nya partier osv blir ju detta trist….och kanske demokratin ger någon en majoritet…..

  Demokratins dilemma är ju fortfarande att det är ett majoritetsbeslut och inte ett personligt ansvar….dvs de som är i majoritet kan välja ett system som gagnar dom medan man styr minoriteten att ”hjälpa” majoritetn…t.ex. om man har 60% av valmanskåren som supportas av skattemedel…pensionärer, arbetslösa, studerande, sjuka etc. etc. varför skulle inte dessa vilja ha mera att röra sig med och en högra standard…och i demonkratins anda så är ju denna ebberöds bank helt OK……jag har inte kollat hur statistiken är men på partiernas, de flestas iaf, så pågår en fokussering på vissa av de nämnda grupperna

  dxs alla partier, i princip, har så kallad ideologi osv mot samma punkt…t.ex. är moderaterna numer ett, enligt uppgift, arbetarparti…tror det har varit ett par andra som haft samma etikett i forna år….

  det fanns en tid då arbetare var paria och inte fick vara med och bestämma osv…..

  Antingen ska vi ha en demokrati och då kan det bli precis hur som och alla får acceptera detta eller så skall vi införa regler om vad man får tycka o då hur vi väl varken yttrendefrihet eller demokrati längre…..

  kan man inte gå till torgs med en ideologi utan fastmer bara kritisera andra så är det illa…..

  bättre och presentera sina egna, eller andras, bra ideer än att dissa andras ”dåliga”…

  jag anser mig faktiskt ha en sådan IQ att jag kan och borde få rösta som jag vill utan att vissa partier blir offer för förtryck…minns miljöpartiet pch hur den valsen gick….. 7% nu….på en ideologi….röstfiske kanske inte räcker man måste kanske ha en tydlig ideologi osså….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: