Vad jag tycker en sund kärleksrelation ska innehålla

Det här skrev jag för lääänge sedan. Jag minns att jag fick många kommentarer. Alla utom en sade bestämt att jag tog i för mycket. Denna typ av kärleksrelation finns bara i mina drömmar. Så här ser vardagen inte ut. Det är bara att inse att man måste ge avkall och kompromissa och dina punkter är bara punkter du skriver som ”nyskild”. Vänta tills du varit solokvist tillräckligt länge. Då kommer vi att fråga hur många punkter du fortfarande står för i din längtan efter tvåsamhet. Eller tills du hittat någon ny. Då kommer vi att fråga om du hittat någon relation som uppfyller dessa punkter eller om du bara är ”nykär”.

Idag, många ensamma dagar senare, säger jag med emfas.

Jag har aldrig förut varit så övertygad om att självsamheten är bättre än en relation som inte innehåller dessa ingredienser. Att vara ensam i en tvåsamhet är mycket värre än att vara själv i en ensamhet.

Att hitta en relation som har en potential att kunna infria dessa önskningar är gott.

Att våga vara och kunna vara tillräckligt stark för att hela tiden sträva efter att kunna fortsätta att utveckla en relation till att  vara just så här är stort.

Att veta av erfarenhet att självsamheten är ett fullgott alternativ till tvåsamheten och inte en sorgsen ensamhet.

Det tar tid.

Det tar tid att finna att ensamheten är i början. Tills självsamheten kommer.

Det tar tid och det är ett arbete att lära sig att trivas med sig själv och inte behöva bekräftelse från en parrelation på att man finns. Det gör bitvis också ont.

Men när glädjen till självsamheten kommer, kommer också den sunda kärleksrelationen.

Idag gav jag uppdrag åt en väldigt kär  väninna att skriva ner sina punkter.

Förunderligt vad lika de var mina. Fast med andra ord.

 1. Du och jag ska visa varandra kärlek och omsorg. Är du trött så gör jag dina smörgåsar. Är jag trött gör du mina.
 2. Du och jag kan tala med varandra om våra behov. Du kan och vill tala om dina behov. Jag kan och vill tala om mina behov. Jag är intresserad av att få veta mer om dina behov. Du är intresserad av att få veta mer om mina behov.
 3. Du och jag är inkännande och omtänksamma när vi har sex tillsammans. Vi bär vårt sexliv som en guldklimp i våra händer.
 4. Du och jag accepterar våra tidigare, nuvarande och framtida liv. Både tillsammans och enskilt.
 5. Vi visar varandra respekt och behandlar varandra som jämlika. Vi står båda på egna ben och är fullt kapabla att ta hand om oss själva.
 6. Vi  behandlar vår själ och vår kropp som det finaste vi har. Du respekterar och vårdar din själ och din kropp bättre än alla saker du har. Du inser att det finaste vi ger till varandra är våra själar och våra kroppar. Allt annat är förgängligt. Du behandlar mig med respekt, ödmjukhet och kärlek och jag gör detsamma. Jag ger dig det bästa jag har, min själ och min kropp. Både nu och i ålderdom.
 7. Du är nyfiken på vad jag gjort i mitt liv, på vem jag är och på vart jag vill. Du svarar med glädje på mina frågor om vem du varit, vem du är och vart du vill. (i den mån vi vet det förstås 🙂 )
 8. Du kan ta emot mig, respektera mig och förlåta mig när jag gjort fel då jag kommer och ber om förlåtelse. Du kan komma till mig och be om förlåtelse när du ångrar  vad du gjort.
 9. Du är kapabel att se när du skadat mig och i det läget känna ånger, empati och medlidande. Du uppskattar  och respekterar mig när jag visar att jag förstår att jag skadat dig och vill ställa till rätta.
 10. Du kan byta perspektiv och se saker från olika håll och uppskattar mig när jag också gör det. Jag uppskattar och respekterar dig när du utvecklas och ser nyanser i livet.
 11. Du kan inom en rimlig tid lugna ner dig när du blivit upprörd,  tala sakligt om orsaken  och får inga plötsliga oförutsedda aggressiva utbrott. Jag kan bli arg, lugna ner mig i rimlig tid och tala sakligt om orsak och verkan.
 12. Du kan och vill ta emot min kärlek och visa att du uppskattar den. Jag kan och vill ta emot din kärlek och visa att jag uppskattar den.
 13. Du får mig att växa, blomma och utvecklas. Jag hjälper dig att växa, blomma och utvecklas.
 14. Du är lojal mot mig och jag är lojal mot dig.

Detta är inte önsketänkande. Om dessa punkter inte går att få till i en relation så är en relation inte värd att satsa på.

Om dessa punkter inte fungerar JUST NU så ska det hos båda parter finnas en uttalad önskan och praktisk vilja om att utvecklas åt det hållet.

Sanna Panna Gunnarsson Åström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: