Livets stora gåta

 
IMG_0779

Lär dig livet stora gåta
Älska, glömma och förlåta

Det är svårt. Nästan omöjligt ibland. Men tyvärr alldeles nödvändigt. Utan kärlek dör vi – förtvinar. Då behöver vi lära oss glömma. Och för att kunna bli levande och fridfulla människor behöver vi lära oss att förlåta.
Glömma bort det som inte är av betydelse. Sortera och väga och bara minnas det som tillför livet något positivt. Förlåta det som inte kan glömmas.
Även när ens bror blivit mördad av människor av annan religiös härkomst. Inte för att människor som mördar har gjort rätt utan för att det för dig själv innebär att utan förlåtelse och förståelse så blir ditt liv till ett helvete. Och då har ju de som mördat vunnit två gånger.

Det går kanske att, om man försöker, med en stor portion empati, söka förklaringar till det som hänt som är för stort att ta till sig. Man tittar bakåt och ser kanske mönster. Som i Israel -Palestinakonflikten. Det är lättare att se att de flesta då är offer för sin historia och sitt hämdbegär. Då blir det lättare att förstå att riktigt mod ligger i att klara av att bryta mönster och gå sin egen väg. Att sluta hämnas och jobba med sin känsla för medkänsla och empati. Vissa som inte kan sluta hämnas kanske bör hållas i karantän tills de slutar slå ihjäl andra. Andra som valt att inte gå hatets och hämdens väg kommer att känna av förlåtelsens fridfullhet. Det är inget religiöst i detta. Bara enkel psykologi. Det finns verktyg för att träna på och lära sig att känna just medkänsla och empati och få den att växa. Det är verktyg som alla kan använda.

Jag använder dem dagligen.

2 svar till “Livets stora gåta”

  1. Birgitta Åström skriver:

    Du är så klok❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: