Eftersom jag är frisk och stark är jag inte speciellt orolig. Åtminstone inte för mig själv.

Läs gärna länken till höger ”Internetmedicin”.  Sida endast för läkare och sjuksköterskor.

En ny typ av influensavirus A (H1N1), som av WHO kallas ”nya influensan” och TV/radio/press benämner som ”svininfluensa”, har upptäckts i sydvästra USA och Mexiko i slutet av april 2009. Sjukdomen verkar i de flesta fall vara relativt mild men som vid alla influenseautbrott finns också enstaka allvarliga fall.

Majoriteten av befolkningen saknar naturligt skydd mot denna variant av influensa vilket innebär stor risk för utbredd spridning av smittan. Inhemsk spridning förekommer men de flesta är än så länge smittade utomlands eller är nära anhöriga till dessa.

Det största utbrottet förväntas till hösten eftersom influensa sällan blir epidemisk under sommaren. Inget vaccin finns för närvarande men förhoppningsvis finns ett vaccin till hösten. Smitta sker genom droppsmitta eller kontaktsmitta.

Pandemins utveckling innebär att det inte inte längre är rimligt att lägga resurser på att förhindra införsel eller spridning inom Sverige. Därför behöver inte provtagning eller smittspårning längre utföras av misstänkta fall enligt smittskyddslagen. Det viktigaste är att misstänkta fall undviker att smitta andra genom att hålla sig hemma och undvika kontakter. Emellertid är det viktigt med fortsatt aktiv övervakning för att följa epidemins utveckling i dess uppbyggnadsskede. Var därför frikostig med provtagning!

Tiden för smitta bedöms vara 7 dagar eller 1 dygn efter feberfrihet. Smittsamheten är störst under de första dagarna i sjukdomsförloppet. Provtagning, förebyggande åtgärder och eventuell behandling skall riktas mot riskgrupper eller till personer som vårdar dessa eller står i nära kontakt till dessa.

Nya influensan är nu klassad som allmänfarlig sjukdom. Svårt sjuka och sjukhusvårdade skall anmälas enligt smittskyddslagen. Kontaktspårning behöver inte utföras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: