Anhörig

Frid är ett begrepp som kommer med acceptans och insikt.

En anhörig är en familjemedlem eller en nära släkting till en själv eller en annan familjemedlem.

I formella sammanhang brukar man prata om nära anhörig och specificera vilka personer denna benämning avser. Detta är viktigt till exempel i samband med dödsfall, men också i situationer som ger rätt till ledighet när en nära anhörig blir sjuk.

Som nära anhörig räknas normalt (i Sverige) make/maka/sambo och barn, medan syskon och egna och make/maka/sambos föräldrar räknas som anhöriga. Begreppen är dock inte givna och beror mycket på situationen.

Att höra    an någon.

Alkohol, droger, sexmissbruk, psykiska sjukdomar med tillhörande missbruk och andra beroenden får destruktiva konsekvenser för de som står nära. Det kan vara din förälder, ditt barn, sambo, arbetskollega eller en annan person du bryr dig mycket om. Är du ofta orolig för personen och mycket av din energi går till att försöka hjälpa missbrukaren/den sjuke samtidigt som du försöker fungera själv?  Känner du att du själv fastnat i din egen utveckling för att din tid och ork går åt  till att försöka lösa missbrukarens/den sjukes problem? Din egen hälsa kanske drabbas på grund av långvarig stress, oro och försök att lösa alla medföljande problem? Skuldkänslor och medkänsla varvas och sömnen drabbas.

”En medberoende människa är en människa som har låtit en annan människas beteende påverka sig, och som är helt upptagen av att kontrollera denna människas beteende.”   Melody Beattie definierar Medberoende i boken ”Bli fri från ditt medberoende”

___

Det gör ont när man inser att man skapat förutsättningar för den sjuke att vara sjuk. När man väl klivit av medmissbruket och med smärtsam klarhet inser att den sjuke inte dör så förstår man att man inte är oumbärlig. 😦

Man kanske till och med har gjort sin anhöriga en tjänst genom att kliva av sitt medberoende. 🙂

Att medberoendet  berott på att man inte respekterat/tyckt om/ sig själv tillräckligt mycket för att  vårda sin egen inre kärna.

Att rädslan över att förlora den man älskar skapar ett läge där man inte sätter ner foten och säger ifrån utan bara försöker och hoppas och försöker och hoppas och försöker och hoppas och försöker och hoppas………………….

Så till slut förstår man att kärlek kan vara att avstå.  Att inse att den sjuke kanske mår bättre utan sin anhöriga.

Nästa steg i att göra slut med resterna av sitt medmissbruk är att sluta säga ”man” och inse att jag är kvinna och börja säga JAG!

______

Och vara stolt över att vara KVINNA och SJÄLV! (inte ensam)

Och om det nu kommer  en tvåsamhet  till i livet att den då blir en  sund relation som bygger på två jämlika männsikor som respekterar både varandra men framförallt sig själva.

Sat Nam!

2 svar till “Anhörig”

 1. Timur skriver:

  Det var vackert sagt.
  Bara hjälp leder till hjälpberoende men att som Du säger sätta foten i backen och kicka igång anhörig kan vara ganska svårt.
  Formodligen ännu svårare för en kvinna.
  Vi män lever med krav till vardags och kräver av andra – på gott och ont.
  När en relation fungerar då skall kvinnan styra men när den krånglar då skall mannen/manligt beteende få styra upp den.
  Föränkling men av erfarenhet vet jag att det kan fungera.

  • Susann Gunnarsson skriver:

   Önskar ibland att få träffa en man med den inställningen 🙂
   Men hittar ingen ledig :).
   Själv har jag nog alltid (åtminstone sedan min första separation) fått ta både vardag, fest och när det krisat alldeles själv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: