God morgon världen

Ibland händer det saker långsamt. Ibland händer det saker i snabb takt.

Som med inlärning och inlärningskurvor. Flera trappor och sedan en lååång plattform när man känner att ingenting händer. Ibland så går man till och med tillbaka.

Men en sak är säker.

Om det tagit en eon att lära sig en sak så är det rimligt att det tar tid att lära om.

Kanske kan man  korta ner den tiden betydligt. Men det är nog bra att inse att det tar tid att lära om.

Och att det kostar  tid, engagemang och svett 🙂

Och ibland pengar 🙂

Men det är aldrig för sent att lära sig nya saker. Då kan det aldrig vara försent att lära om heller.

Man får bara jobba lite 🙂 

Här kommer tre kända teorier om inlärning som alla tre har saker man kan fundera på när man ska lära om sån kunskap som inte längre känns relevant i sammanhanget:

 Klassisk inlärning (även kallad klassisk betingning) involverar ett obetingat stimulus och en obetingad respons, samt ett betingat stimulus och en betingad respons. Det obetingade stimulit väcker en obetingad respons hos organismen utan att någon tidigare inlärning har orsakat detta, vilket kallas för en reflex. Då ett tidigare neutralt stimulus upprepade gånger förekommer samtidigt som det obetingade stimulit, blir det neutrala stimulit ett betingat stimuli, som väcker den betingade responsen utan att obetingade stimulit förekommer. Du vet det där med Pavlov och hans hundar.

OM MAN ALLTID FÖRSÖKER VARA GLAD SÅ BLIR MAN GLAD DÅ BLIR ANDRA GLADA OCH DÅ BLIR MAN GLADARE SJÄLV 🙂

……..

Instrumentell inlärning är ett annat begrepp och är en utveckling av behaviorismen.  Operant/instrumentell betingning innebär att beteenden kan förstärkas eller släckas ut och att det sker beroende på konsekvenser av beteendet. Ett stimulus och en respons kan kopplas samman genom förstärkning. Till exempel när man lär en hund sitta. Man säger sitt och när hunden lyder så belönas den med en godisbit. Beteendet att sitta har förstärkts med godisbiten som belöning.

  • Positiv förstärkning.  Exemplet med hunden ovan är ett exempel på positiv förstärkning. Det syftar till att öka antalet utslag av ett beteende genom att tillföra en belöning när beteendet uppvisas. SKA NU GÅ OCH KÖPA GLASS FLERA GÅNGER 🙂
  • Negativ förstärkning.  Det missuppfattas ofta som bestraffning men handlar om att släcka ut ett oönskat beteende genom att ta bort ett negativt stimuli, till exempel en bestraffning.  (HAR JUST GJORT DET)  Det behöver inte handlar om fysisk bestraffning men någon slags åtgärd som släcker ut beteendet. Ett exempel är en förälders tjat på sitt barn att sluta äta godis. Barnet lyder till  slut föräldern för att slippa tjatet. Negativ förstärkning kan delas upp i flyktbeteende (escape behavior) eller undvikande beteende (avoidance behavior) beroende på om beteendet syftar till att undvika eller fly från en (eventuell) bestraffning.

……..

Modellinlärning (även kallat observationsinlärning) sker inlärning genom att andras beteenden observeras och detta leder till att det egna beteendet efterliknar det observerade beteendet.

JAG KOLLAR IN SÅ MYCKET JAG KAN.  VAD VERKAR BRA OCH VAD VERKAR DÅLIGT?

VISSA SAKER SOM ANDRA GÖR  HÄRMAR JAG,  VISSA SAKER FÖRSÖKER JAG SE TILL ATT JAG INTE GÖR SJÄLV

——————————

När du tagit dig igenom denna Wikipedia kan du kolla in länken under ”musik”. Victor Borges stycke lyssnade jag på i min Iphone på tunnelbanan i morse. Och log med hela ansiktet!
Så det kom fram en karl och ville titta på vad det var för något jag log åt.

Kul va!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: