Första dagen på en fantastisk segling

söndag den 4 juli 2010

Kom iväg i båten vid tvåtiden. Chipman 28 och ombord var Nettan, Bettan, Olle, Siri, Märta och jag.

Start Blynäsvikens båtklubb i Vaxholm.

Förbi Tallholmen, genom Kodjupet, över Trälhavet, över Saxarfjärden, genom hålet vid Norra Grinda, över Örsöfjärden.

Upp  i Örsö kanal. Rakt öster ut mot Träsköfjärden. Lådna, Låren.

Landade på Lilla Kalholmen. Natthamn med grillning och fantastisk solnedgång rakt in i sittbrunnen.

Matig sallad med grillad gris.

Jag fick den äran att sitta vid pinnen igen under hela resan. Och min Gud så roligt det var.

Det friskade i rätt rejält tidvis. Två armar och pinnen i armvecken och spjärn mot skotbänken. Fixa och trixa för att optimera vinden och vägen. Det var så länge sedan jag satt vid en pinne och seglade. Hålans Najad 44 hade stor ratt. Det var väldigt roligt det också. Contrast 36 hade också ratt. Men det är något alldeles speciellt med pinne. Man känner elementet alldeles in i ryggmärgen. Jag inser att seglingen har saknats. Just det här att nyfiket få gå mot nya platser. Vara helt absorberad av görandet. Det är så kul att följa med på sjökortet, hålla vinden och bara totalt få ta i när det blåser. Naturnära krafter.

Det är något visst att boa in sig på ett och samma ställe. Men känslan att gå mot nya mål är speciell. Nyfikenheten spritter till. Var hamnar vi nästa gång? Vetskapen om att där vi är just nu är just nu. Så fort vi tröttnar drar vi vidare. Varje ställe tarvar utforskning, iaktagande och ställningstagande. Var kommer vinden ifrån? Var har vi solnedgången?

Lyssna på radion. Vad händer med vädret i natt?

Och så sov jag första natten i sittbrunnen. Alldeles underbart. Däremot så fick jag nog i min förra resa för några dagar sedan en liten bacill som gjorde sig känd under natten. Snörvel och ont i halsen. Men inte värre än att det går att förtränga.

Resan med stor Finlandsbåt.

Det är en viss skillnad att åka Galaxy till Finland och att segla en Chipman 28. Men vatten är det överallt.
Även i hytten kom jag just på. När jag skulle duscha på nattkvisten i den fina hytt vi fått så rann det ut vatten i hela hytten. Golvet blev formligen plaskblött. Personalen kom och vi fick en ny hytt som kändes enorm. Jättebalkong, soffgrupp ja ett rent vardagsrum. Visst är det så att det är det oväntade, oplanerade som är det där extra minnesvärda.

Champage med överkastet draget runt sig och storslagen utsikt över skärgården. Där blev vi några timmar under natten. Jag rent hänförd över vilken tur vi haft som fått en hytt som inte fungerade. Manna från himlen den dagen också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: