Jag lever efter devisen…

att när man ska göra något ska man lägga ner sin själ i det. Glädjen kommer när du fokuserar och tar med dig din själ och lägger ner hela din energi på det du gör.

Gör du något och tänker på något annat så blir det oftast inte bra. Det blir heller inte den där sanna glädjen när man beskådar det man gjort. Slarv föder inte ens stolthet över att  ha klarat något man förutsatt sig.

Här målar jag. Med hela min själ och faktiskt hela min kropp. Jag hade färg i håret en bra stund kan jag säga. Men det är inte så konstigt när man målar bottenfärgen på båten. Man ligger så att säga under! Och enligt Newton så faller droppar neråt. Det finns det otaliga bevis på.

Det är ett tag sedan nu. Men minnet av stunden och slitet finns kvar. Med glädje minns jag hur jag kände mig när jag var färdig. FINT var det. Jag hade varit noggrann.

Det var slipat, plastic paddingat och tvättat. Ytan var som sammet när hon gick i sjön sedan.

Man ska välja sina krig här i världen. Eller sina projekt. Välj med omsorg och gör det du väljer bra. Kan du inte välja med omsorg ska du vänta med att välja. Eller välja bort med omsorg. Det är också ett bra val.

Att ta upp bananskal på vägen och låta livet styras lite av ödet kan vara nog så lyckat. Men det kan vara ett medvetet val det också. Jag minns vad orsaken var till att jag började på banken för sisådär 10 år sedan.

Det var ett riktigt bananskal. Men valet att ta upp skalet och ta ödets väg var mycket noggrant övervägt. Idag är jag mycket glad över att jag hade intuitionen att välja bananskalet då. Inte för att jag inte tyckte om att jobba som fastighetsmäklare. Det är nog norra Europas roligaste jobb. Utan för att den nästkommande 10-årsperioden klarades av bättre med en fast lön. I efterhand kan man vara mycket lycklig över många av sina val. Även om det ibland kan vara smärtsamma val.

Men även smärtsamma val kan bli väldigt lyckliga val. Även om det tar tid att se  det positiva i de val man gjort.

Att bara finnas utan att ta ställning till sitt liv, att bara låta tiden gå, att bara spela datorspel medan livet passerar, att inte fundera över om det kan behövas ett val här och där, det är att missbruka det liv man fått till skänks.

Det finns många ogjorda val i världen.

Jag avstod från att göra val en gång. Bara lät saker och ting få fortsätta att rinna på. Det höll på att kosta mig min hälsa.

Att göra något borde vara ett medvetet val. Att avstå borde också vara ett medvetet val.  Men i valet att göra, finns att göra det man valt att göra med sin själ och sitt hjärta.

Alltså målar man även under själva trailern även fast det innebär att åla sig under med den stora penseln full av drypande blå färg.

—–

Att vila och inte göra någonting och ge sin kropp och själ lugn och ro är ett val som ofta är ett bra val.

Men man mår oftast bäst om man har något att vila ifrån. Att inte göra någonting gör att det inte finns någon möjlighet att vila.

Det ena förutsätter så att säga det andra. Det måste finnas balans mellan vila och aktivitet. Återhämtning ger möjligheter. Aktivitet skapar förutsättning för skön vila.

… Nu ska jag vila lite 🙂

Det är ju trots allt söndag, eller hur.

Ett svar till “Jag lever efter devisen…”

  1. birgitta astrom skriver:

    Det är skönt att vila när man känner sej tillfreds med det man gjort som att tvätta båten städat eller promenerat i värmen Fin kvällsläsning du bjuder på.
    Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: