I går kväll…

kom det en vän till mig till min soffa.

Gråt i ögonen.

Och var orolig för att hon störde mig,

när det egentligen är så att jag känner en stor, varm glädje för att jag fått förtroendet att dela hennes sorg och hennes tankar över livets väl och ve.

Jag tror att nästan alla människor blir varma i själen av att få sådana förtroenden som jag fick i soffan igår kväll.

Insåg att hon sökte upp mig för att hon fann  något hos mig som hon kände kunde hjälpa henne. Om det bara var så att det var ett par öron hon önskade så var det mina öron som fick lyssna. Om det var så att hon inte hade andra öron än mina så valde hon i alla fall att berätta istället för att vara tyst.

Och att vara tyst när du bär på tunga saker i ditt hjärta är aldrig bra. Du blir förvirrad. Ser ofta inte klart och tydligt. Har svårt att släppa taget om vissa tankar och det blir svårare att ha vidare perspektiv. Att prata gör att du kan höra dina tankar. Även om den som lyssnar inte säger något. Kanske bara sticker in en och annan fråga då och då. Så tvingas du att lyssna på dina tankar. Du tvingas formulera dig. Lyssnaren skapar ett behov av att ha en  röd tråd i det du försöker säga.

Så när allt känns snett och vint. När du inte ser någon väg fram utan bara virrvarr. Då är det så himla viktigt att prata. Det går inte att i längden tro att du klarar allt själv.

Förr eller senare måste du lätta på trycket. Och ju förr dess bättre. Speciellt när det du vill prata om  gäller  människor i din omedelbara omgivning.

Då kan det till och med vara livsavgörande att få prata av sig med någon helt utomstående. För att orka helt enkelt. Vilka beslut man än kommer fram till. Så att man inte går sönder.

Och hur det än känns just nu så är det så att det du kommer igenom hjälper dig att bli en klokare människa. Även om det är svårt att tycka att det har någon mening just nu 🙂

Att vara klok alltså. För vad hjälper det när det kommer gråt ur ögonen.

Och det är ju faktiskt så förunderligt i den här världen att även den som lyssnar får insikter och perspektiv bara genom att ta del av andra människors livsöden.

Så tack för ditt förtroende min vän.

Och välkommen tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: