Män kniper inte som kvinnor…

Bäckenbottenmuskeln

En av kroppens viktigaste och roligaste muskel.

Knip ihop muskeln runt ändtarmen. Kvinnor kniper sedan framåt, uppåt, runt slidan och urinrörsmynningen, och män mot pungen och penis. Det känns ungefär på samma sätt som när man är kissnödig och behöver hålla emot. Fortsätt sedan att knipa uppåt, så att det känns som om något lyfts upp inuti underlivet. Håll kvar detta knip i två sekunder.

Det yogiska runt bäckenbotten

Rotlåset:

Det mest komplicerade av alla yogiska lås är rotlåset eller Mulbandh. Det görs oftast medan man håller andan in eller ut. Rotlåset koordinerar, stimulerar och balanserar energin från ändtarm, könsorganen och navelpunkten. Du utför låset genom tre olika muskelsammandragningar. Den första innebär att du drar samman anusmuskeln som om du hade tarmarna fulla med vatten som  du försöker hålla emot. Dra därefter samman könsorganen genom att lyfta dem uppåt som om du försökte hejda flödet av urin genom urinvägstrakten. Dra till  sist in nedre magmusklerna och navelpunkten mot ryggraden. Dessa tre sammandragningar genomförs samtidigt. Visualisera energi som flödar från ändtarmen och upp genom naveltrakten för att nå full effekt. När du känner att du helt behärskar ditt utförande av rotlåset kan du även  träna på att genomföra en mer subtil variant. Den exakta placeringen av ”tillåsaren” av rotlåset är lite olika placerad hos män och kvinnor. En man börjar därför med att dra samman rotchakrat som är lokaliserat i mellangården mellan anus och könsorganen. För kvinnor gäller istället att sammandragningarna ska börja vid början av klitoris. Försök genom övning att lokalisera den exakta positionen för ditt rotchakra, börja sammandragningen och dra sedan omedelbart in navelpunkten. Innan du helt behärskar den första varianten av rotlåset bör du vänta med denna mer avancerade variant.

Rotlåset fyller två funktioner. Den drar apana (eliminerande energi som vanligtvis färdas nedåt) upp mot navelcentrat samtidigt som den drar ned prana mot detsamma. Där förenas de två energierna och genererar psykisk hetta (tapa) som sedan vandrar ner till rotchakrat och frigör energi.

Rotlåset stärker givetvis de berörda musklerna och ökar deras flexibilitet vilket kan öka den sexuella njutningen och minska risken för inkontinens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: