Jag väntar på min stress..

.. Jag borde de bli stressad så in i he–vete snart. Det går runt just nu. Inte ett ledigt nyckelhål med pet i naveln på länge och inget i sikte heller. Jag ska inte klaga. Det är i stort sett bara roliga saker jag pysslar med nuförtiden.

Undrar om det är yogan. För den tar jag mig tid till. Fast det förstås. Jag stjäl ju inte tid från andra saker. Innan jobbet är det ingen annan/inget annat/ som blir lidande.

En känd yogamästare sade en gång att om du ger ett tionde av din dag så räcker det för att finna välbefinnande resten av dagen.

Tror att andra har spunnit på detta med tionde också. 🙂

Och det är verkligen sant. När min omgivning inte sover på grund av stress så snusar jag så sött. Trots att jag går upp tjugo i fem så snusar jag till dess. Om jag kunde få dig som har så där spända axlar och som skjuter upp dem till någonstans  i öronhöjd att tro mig och kanske prova så skulle jag bli så glad.

Men ibland så tror jag att det blir motsatt effekt när jag berättar om hur välgörande det är med yoga.

Det är kanske ett pedagogiskt fel på mig?

Det är som om människan innerst inne mycket väl förstår hur bra yoga är. Men  när någon  kletar någonstans i det djupa dåliga samvetet som säger att man borde prova men att  man inte orkar för det betyder att man måste anstränga sig och kanske prioritera och planera om sitt liv lite så blir hon trotsig och ifrågasättande. Eller förnekande. Eller uppskjutande.

Jag har en gång känt en man som sade att ja visst, jag vet att yoga är bra och förmodligen jättebra för mig. Jag orkar bara inte engagera mig i den också. Jag mår så dåligt att jag måste må bättre först för att orka yoga. Att få honom att förstå att yogan kanske skulle hjälpa honom att just må bättre var heller inget problem.  Men orken att ta tag i och försöka och sätta något i system med sikte på att det succesivt skulle få honom att må bättre fanns inte.  Det blev som med så många andra. Det blev quick fix istället.

Quick fix som hos många betyder sömntabletter, alkohol, sexmissbruk, mediciner av allehanda slag, andra typer av droger eller varför inte karriär och relationsmissbruk.  Eller verkligt hårt och mycket arbete. Det senare tror  folk är utan biverkningar och borde vara ok men oj så fel de har. Ångestdämpande kanske det är. Men hur mycket ångest får man inte när ens äktenskap kraschar och barnen glömmer hur man ser ut?

Yogan kanske är att skrattas åt som något hokuspokus. För en hel del människor och framför allt karlar. Men bevisligen så ger den välbefinnande och är helt utan biverkningar. Ja faktiskt utan biverkningar. Om man bortser från att det behövs investeras lite tid och ork.

Det görs och sysslas mycket nuförtiden och det är helt ok. Jag gör och pysslar mycket. Men det är inte det som är grejen. Grejen är att göra och pyssla utan att inte kunna sova på grund av ständigt kortisolpåslag / stress.

Andas min vän!

Namaste!

Ett svar till “Jag väntar på min stress..”

  1. birgitta astrom skriver:

    jag håller med dej och va bra det är när jag har ont i ryggen och i höften . Skönt att slippa käppen som jag glömde överallt Tack för att du delat med dej av dina kunskaper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: