Varför yoga – nästan varje dag – en orsak till…

Att sova bra är en gudagåva.

En gåva som jag får på kvällen numera.

Det är en massa saker man kan göra för att sova bättre. En sak är att mysa till det timmarna innan man ska lägga sig. Vi vet idag att melatonin, kroppens sömnhormon, minskar när vi utsätter oss för kraftigt ljus på kvällen.  Ljus från TV, datorer och starka lampor ger oss  mindre av det hormon som ska hjälpa oss att sova gott, djupt och länge.

Melatoninet produceras som mest när vi närmar oss natten. Hormonet gör oss sömniga och sänker blodtryck och kroppstemperatur. Det är nödvändigt för att vi ska kunna vila upp både kropp och sinne. Alla skador i celler och system repareras under nattens sömn. Vi har fått lite grann av en ny kropp när vi vaknar på morgonkvisten.

En annan sak är att hjälpa kroppen att få till ett parasympatiskt påslag. Dvs kroppens eget bromssystem. Det stadium då kroppen går ner i varv och kan ägna sig åt reparation och ämnesomsättning istället för att förbereda sig på strider, stress och annat som vi utsätter oss för under dagarna. Det gör man med fördel bland annat genom yogan.

Sömnen blir djupare och skönare med yoga. Bara det faktum att man inte går igång så lätt på saker och ting längre är i sig ett enskilt stort bidrag till att sömnen blir skönare.

Att gå och lägga mig och känna mig harmonisk, lagom trött och utan tjattrande apor i huvudet som slåss om vaket utrymme är som att vinna på lotto. Har man som jag, haft perioder med stört sömnmönster, så uppskattas den fina sömnen så mycket mer. Jag vet vad jag ska göra och inte göra för att sova gott.

Jag vet att det ibland kräver försakelser. Att man väljer bort…

Men det är det värt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: