Jag tror i alla fall att…

information och öppenhet är det enda verktyg vi har mot våld, rasism och sådana som Breivik.

Det går inte att göra på något annat sätt. Det går att hjärntvätta människor. Det vet vi. Det har socialiststater sysslat med och det har gått bra en stund. Men för eller senare spricker det. Det finns människor som i religionens namn, vilken religion som helst egentligen, dödar sina medmänniskor. Det finns psykiskt sjuka som dödar av en anledning som ingen förstår. Det finns människor som dödar av hämd för det de själva varit utsatta för. Ibland kan man till och med ha förståelse för att dödandet skett. Det finns de som dödar för att förhindra våld och misshandel.

Om någon dödar mina barn är jag inte helt säker  på hur jag skulle hantera den situationen. Beror det på vad som skett? På vilket sätt? Eller med vilka medel? Hur långt kan man driva en människa innan hon själv dödar?

Hur som så tror jag att ett öppet samhälle där vi pratar och diskuterar med varandra är den enda vägen att förhindra att dödandet blir den enda utvägen. Internet är ett väldigt bra forum  för ett demokratiskt och öppet samhälle. Utbildning är och förblir en förutsättning till en bättre värld. Vi måste inse att det för länge sedan slogs ihjäl med klubbor här i Norden. Det var på stenåldern. Idag har vi demokrati här och ett hyfsat civiliserat samhälle där vi inte slår ihjäl varandra till vardags.

Baksidan får vi leva med. Den att Breivik kan hitta recept på bomber på nätet och att han kan publicera sina alster där.

Framsidan är att vi kan hitta kunskap och utbilda oss ”gratis” på nätet.

Vi är fler som tror att förbud och censur skapar mer och större konflikter i samhället än vad dialog och öppenhet gör.

Framsidan är att demokratier föds och  växer tack vare till exempel Facebook. 

Vi är många som är vaksamma mot indoktrinering. Vi är många som är medvetna om att internet i händerna på en ny Hitler skulle innebära stora påfrestningar på samhället. Men så länge vi är tillräckligt många som är för en fri press och frihet att säga vad vi vill så kommer det att gå åt rätt håll.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: