Yogisk Gryta (4 port)

Yogisk gryta, eller mungbönor med ris som den här rätten också kallas, är det mest populära receptet i kundaliniyoga. Mungbönor och ris utgör grunden i den yogiska dieten, eftersom det är näringsrik och lättsmält mat som innehåller fullvärdigt protein. Välj basmatiris som är det mest lättsmälta riset. Lök, vitlök och ingefära kallas för ”treenighetens rötter”, och det är en kryddkombination som används i ett flertal av kundaliniyogans recept. Dessa tre rötter anses stimulera den kreativa energin. Kryddkombinationerna ger Dig energi, verkar utrensande och kombinationen av de tre ingredienserna förstärker de välgörande effekterna.

Lök är känt för att rena blodet, ge energi och stimulera matsmältningen. Vitlök fungerar som en naturlig form av antibiotika och bekämpar bakterier och virus. Ingefära stärker nervsystemet, lindrar stressymtom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Ingefära är också känt för att hjälpa mot menstrationskramper och ryggsmärtor.

Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ut gaser ur magen. Chilifrukter innehåller mycket C- och A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

2,5 dl mungbönor
1 msk malen koriander
2,5 dl basmatiris
1 tsk spiskummin
4 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
1 msk smör eller olivolja
1 tsk malen kardemumma
1 tsk salt
1/2-1 tsk chilipeppar
2 hackade gula lökar
1/2 msk salt
8-10 vitlöksklyftor
3/4 dl hackad ingefära
smör eller olivolja att steka i
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
Valfria grönsaker, t ex:
4 potatisar, 1 zucchini, 1 bukett broccoli

Lägg mungbönorna i blöt kvällen innan. Skölj mungbönorna och koka dem på låg värme i 25 minuter. Skölj basmatiriset och låt det ligga i vatten 10 minuter. Häll riset i en kastrull med 4 dl vatten, 1 msk smör eller olivolja, 1 tsk salt och sätt på locket. Låt riset koka i 10-12 minuter på låg värme utan att röra om. Hacka lök, vitlök och ingefära, eller kör i mixer, och stek i smör eller olja tills blandningen är mjuk. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omrörning. Skär grönsakerna i grytbitar och förkoka dem i några minuter.

Blanda samman mungbönorna, basmatiriset, kryddblandningen och grönsakerna och låt koka upp. Servera med tamari eller soyasås och naturell yogurt.

Tamari är en smakrikare soja som finns i hälsokostbutiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: