Daglig oljemassage

Ändamålet med den Ayurvediska/yogiska dagliga oljemassagen är att förhindra obalanser att ansamlas i kroppen och att smörja och mjuka upp muskler, vävnader och leder. I de klassiska Ayurvedatexterna står det också att daglig oljemassage gör huden mjuk, lysande och frisk.  Här följer några enkla regler som kan hjälpa dig att lära dig den Ayruvediska oljemassagen.

1.

Om du inte blivit rekommenderad någon speciell olja så använder du kallpressad sesamolja. Om du tycker att sesamoljan är olämplig på något sätt så kan du prova kokosolja eller olivolja. Innan du använder massageoljan ska den ”mognas”. Det innebär att oljan hettas upp till ca 100 grader. Om du inte har en bra termometer så kan du lägga en droppe vatten ovanpå oljan. När vattendroppen kokar så vet du att oljan är tillräckligt varm. Det brukar vara lagom att mogna 2.5 dl olja åt gången. Det räcker till ca 15 massager dvs i två veckor. Alternativt kan du mogna dagsbehovet (några matskedar) varje dag innan du använder den.

Oljor är eldfarliga. Gör därför så här:

Använd alltid låg värme på plattan.

Lämna aldrig oljan obevakad när du värmer den.

Ta bort oljan från värmen omedelbart när den kommit upp i rätt temperatur och ställ den på  ett kallt ställe.

2.

Innan du börjar massagen ska oljan värmas till kroppstemperatur eller lite varmare. Börja massera huvudet. Doppa fingertopparna i oljan och massera kraftigt in oljan i hårbotten. Under hela massagen använder du så mycket som möjligt av hela handflatan och inte endast fingertopparna. Eftersom huvudet är en av de viktigaste kroppsdelarna att massera så använder du gärna lite mer tid för huvudet än för de andra kroppsdelarna.

3.

Smörj försiktigt in ansiktet och ytteröronen. Massera med hela handflatan där det går. Ansikte och hals masserar du försiktigt. Inte så kraftigt som på övriga kroppsdelar.

4.

Sedan går du vidare till hals och nacke och övre delen av ryggraden. Massera med öppna händer med lätta skrubbande rörelser.

5.

Det är bra om du först applicerar oljan på alla kroppsdelar och sedan börjar uppifrån och masserar. På så vis hinner oljan ligga på huden längre tid.

6.

Fortsätt med armarna. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de långa musklerna och med cirklande rörelser över lederna. Massera båda armarna, händerna och fingrarna.

7.

Gå vidare till bröstet och buken. Över hjärtat och buken masserar du med lätta cirkelformade rörelser. Massera buken medsols från nedre högra sidan till nedre vänstra sidan så att du följer tarmarnas form.

8.

Massera alla delar av rygg och ryggrad så långt du kan nå.

9.

Fortsätt med benen. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de stora musklerna  och med cirklande rörelser över lederna.

10.

Sist masserar du fötterna. Precis som huvudet anses fötterna vara en av de viktigaste kroppsdelarna att massera. Använd därför gärna mer tid för fötterna. Massera kraftigt med hela handflatan.

11.

Med detta är den Ayurvediska massagen klar. Den bör ta 10 till 20 minuter (gärna varje morgon). Om du inte har så mycket tid vissa dagar så är det bättre att göra en snabb massage än att hoppa över helt.  När du väl har införlivat den Ayurvediska massagen i ditt dagliga liv och märkt hur välgörande den är, så blir det naturligt för dig att fortsätta med den regelbundet.

Börja med 2 till 3 gånger i veckan.

Om du har tidsbrist:

1-5 minuter.

Hjärta/soljarplexus

Ländrygg

Nacke/axlar

Knän

Fötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: