Bra tips om och när du ska pussas

Vackra tänder är naturligt attraktivt och tilltalande. Friska tänder och frisk andedräkt har alltid betraktats som ett tecken på skönhet och vitalitet, dessutom har förebyggande tandvård en stor betydelse för din hälsa. Detta helhetstänk beskrivs grundligt i ayurvediska texter. Där hittar du värdefulla, enkla råd att tillämpa ”för frisk andedräkt och friska tänder genom hela livet!”

 

”Att skölja munnen med sesamolja förebygger torrhet i hals och på läppar, skyddar tänder och stärker tandköttet.” (Charaka Samhita, Sutrasthan 5, 78–80.)

Skölj munnen med en matsked av mognad sesamolja och låt oljan sköljas runt mellan tänderna i 2–3 minuter. Svälj inte oljan eftersom den nu innehåller toxiner och bakterier, spotta ut och skölj munnen med vatten och rengör med tungskrapa och tandborste. Genom detta ger man näring åt mun/svalg regionen och när det görs regelbundet kan det förebygga karies och tandlossning.

Som ett naturligt sätt att hålla andedräkten fräsch rekommenderar de ayurvediska texterna att man tuggar några kryddor efter måltider som tex. fänkål, anis, kardemumma och kryddnejlika. Förutom att dessa kryddor rengör och desinficerar så smakar de också bra och stimulerar matsmältningen.

”Skräp samlas vid roten av tungan vilket försämrar smaksinnet och leder till dålig andedräkt. Tungan bör därför rengöras regelbundet.” (Charaka Samhita Sutrasthan 5, 75.)

Ayurveda lägger stor vikt vid att rengöra tungan varje morgon. Det bästa sättet att göra detta är med en speciell tungskrapa av metall. Det tar bara några sekunder, men har en god effekt för välbefinnandet.

På denna punkt förklarar det tyska Tandläkarförbundet att en beläggning av bakterier och matrester lätt ansamlar sig på tungan och försämrar miljön för smaklökarna men orsakar också dålig andedräkt. En studie i Toronto upptäcktes att om man rengör tungan minskar illaluktande gaser och dålig andedräkt med ca 75% men med en normal rengöring av tänderna uppnås endast en förbättring på cirka 25%. Således spelar en mekanisk avskiljning av mikroorganismer en nyckelroll i kampen mot dåligt lukt.

Enligt de ayurvediska texterna rekommenderas
följande steg för daglig munhygien

  1. Skölj munnen ett par minuter med en matsked ”mognad” sesamolja.
  2. Ta bort beläggning på tungan med en speciell tungskrapa i rostfritt stål eller silver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: