Ayurvediska vårtips för magen

Fokus nu på våren  bör ligga på en lätt diet och på att förstärka matsmältningen.


Frukost

Förvst och främst ska frukosten vara lätt, eftersom matsmältningselden (Agni) fortfarande är svag på morgonen. Kroppen klarar inte av att fullständigt smälta en för tung frukost, vilket ger upphov till ofullständigt produkter, så kallade slaggprodukter. Vartefter de ansamlas i kroppen över tid hämmar det kroppens funktioner.
Lär känna din matsmältningskapacitet! Lämpliga drycker att aktivera matsmältning och ämnesomsättning på morgonen är bl.a. Kapha te eller varmt ingefärsvatten med lite citron och honung. Viktigt: tillsätt inte honung förrän téet har svalnat till under 40 grader C. Enligt Ayurveda ska honung inte värmas upp, för då produceras metaboliska slaggprodukter.
Recept på ingefärsvatten: koka 2-3 skivor färsk ingefära (eller ½ tsk mald ingefära) i 1/2-1 liter vatten och låt dra i cirka 10 minuter innan du tar bort ingefäran. Häll gärna på termos och drick under dagen, det stärker matsmältningen, hjälper kroppen att bättre ta upp näring från maten och tar bort slaggprodukter.

….
Lunch

Tugga på en bit färsk ingefära med lite citronsaft och en nypa bergsalt cirka 15 minuter före måltiden, det främjar matsmältningen.
Huvudmåltiden bör vara mitt på dagen eftersom det är då matsmältningen är som starkast.
Känner du till ”Lassi”? En dryck speciellt lämplig vid lunchtid. Denna läckra uppfriskande yoghurtdryck, känd och älskad över hela Indien, gör att maten smälts bättre. Lassi kan beredas på många olika sätt: vispa samman yoghurt (helst ekologisk naturell) med ljummet vatten (1 del yoghurt och 3-4 delar vatten). För en söt Lassi, lägg till lite rårörsocker samt ingefära, kardemumma och kanel eller rosenvatten. En särskilt utsökt Lassi kan göras med Almond Energy pulver. För en salt Lassi, ta en nypa malen spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära, och lite bergsalt.


Kvällsmat

bör inte intas för sent, den bör vara lätt och varm om möjligt. Laga t.ex. en lätt mungbönsoppa gjord av gula mungbönor (låt dem sjuda i ca 45 minuter, tills mungbönorna är mjuka – gör inte soppan för tjock, den kan annars bli svår att smälta) med grönsaker eller ris. Denna soppa, kallad ”dal” i Indien, är också en viktig proteinkälla för vegetarianer.

Ett svar till “Ayurvediska vårtips för magen”

  1. Åsa Sandvall skriver:

    en kopp thé till frukost? ett glas yoghurt till lunch, och en mild soppa till middag? ehh hallå hunger..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: