Ät bara när du är riktigt hungrig.
Ät inte mellan måltiderna, om du är hungrig ta färskpressad fruktjuice eller söt mogen frukt.
Ät inte förrän den sista måltiden är helt smält (efter ca 3-5 timmar). Krydda maten väl, särskilt med ingefära och svartpeppar.V
Välj basmatiris, chapatis (tunnbröd från vetemjöl, stekt utan olja eller fett), sparris, lätta grönsakssoppor, färska sallader, mungbönor lagade som lätt soppa (dal), färska trädgårdsörter, saffran och lätta mogna frukter såsom äpplen, päron, jordgubbar, vindruvor och blötlagda russin.
Undvik kalla drycker och kalla rätter, för tung, stekt och fet mat, rå mat, rå müsli, säd, ost och godis.
För icke-vegetarianer: begränsa din köttkonsumtion, och undvik gris och nötkött.
Dagliga rutiner som regelbunden motion är mycket viktigt under våren. Välj en typ av träning som du tycker om, men överansträng dig aldrig när du gör det. En ayurvedisk regel för fysisk aktivitet är att inte anstränga sig mer än 50 % av din maximala kapacitet. Så snart du börjar andas tungt eller svettas mycket bör du ”växla ner” eller stanna. Mottot är: bättre ofta och med måtta, än ibland och till övermått.
När de varma soliga dagarna äntligen kommer bidrar ett måttligt solande till att minska Kapha doshan och öka välbefinnandet, särskilt om det sker på morgonen.
Undvik att sova på dagtid. Om du under våren känner dig sömnig på dagtid rekommenderar Ayurveda en halvtimmes rask promenad i det fria istället för en middagslur.
Vid vissa tider är Kapha dosha den som dominerar i naturen, och man lockas gärna att slå sig till ro under dessa tider, vilket lätt leder till dåsighet. Kaphatiden är mellan klockan 6 och 10 på morgonen och kvällen. Detta hänger samman med den ayurvediska rekommendationen att gå till sängs vid 10-tiden på kvällen och att gå upp före (eller strax efter) 6 på morgonen. Om du följer denna rekommendation kommer du att starta den nya dagen med energi och entusiasm.
Enligt Ayurveda omfattar den dagliga rutinen två droppar Nasya-olja i näsan, som består av ett rikt utbud av välgörande örter, oljor och kryddor. Detta tar hand om nässlemhinnorna och håller dem mjuka och rena.
Näs- och bihålesköljning (Neti) härstammar från Yogatraditionen i Indien. Det rekommenderas idag av både läkare och och naturläkare.
Även för en heltäckande munhygien rekommenderar Ayurveda, förutom att borsta tänderna, rengöring av tungan med en tungskrapa.
En massage med ljummen, mogen sesamolja har en positiv effekt. Den är mycket lätt att göra, har en stimulerande effekt på bindväv och cirkulation, samt minskar kapha dosha.
Djup vila, avkoppling och inre frid är också viktiga för hälsan. Gå ut i friska luften och njut när naturen står i blom så mycket du kan. Utöva avslappningstekniker för att få tillgång till ny energi.
Yoga!