Jag förstår mig inte på denna evinnerliga toalettdiskussion

Lasse Bengtsson skriver i tidningen Båtliv, som jag just suttit på muggen och läst. Ja, där sade jag det där ouppfostrade man inte säger. Man bara gör men man pratar inte om det. Det är lika dumt som att ha toapapper istället för hushållspapper i köket för att man har glömt att handla långt papper i stället för kort papper. Vad är det för skillnad om man bortser från längden???

Han har hur som helst lusläst de lagar som rör  förbudet runt det här med hur man ska göra sina behov på fritidsbåtar i svenska skärgården. Det förbud som skapat sååå mycket heta diskussioner. Tror att det är så att du som fritidsbåtsägare och som har toa ombord måste tömma den på speciella anläggningar i skärgården. Tror att det finns förbud mot tömning i vattnet men inga regler om toautrusningen. Vet inte om det är klubbat och klart eller om det skjutits på.

Men en sak som Lasse skriver om är klar. Det handlar om utsläpp från fartyg (fritidsbåtar), inte från  människor.

Innebörden av detta är att en potta ombord kan användas och innehållet tömmas i havet – det kommer då ju inte från fartyget.

700.000 fritidsbåtar som inte har fast toa på båten men de har potta. Det är helt ok

Tillsynen av detta med toaletter som ska ha utrustning som gör det möjligt att tömma toan på speciella anläggningar är också knepig. Kustbevakningen tackade nej till uppdraget för det kunde luta åt att det var ett hemfridsbrott….

Jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka om detta. En skitsak i min värld. Lite det där med att sila mygg eller var det elefanter?? Är det inte så att det finns större miljöbovar att jaga? Vårt bajs är ju faktiskt, rätt använt, helt naturligt. Det vill säga återfört till naturen.  Kan tycka att alla dessa ”as” till båtar som åker runt i skärgården med bensinmotorer borde vara ett värre problem. När det kostar ett par tusen i soppakostnader att köra ut till Sandhamn och äta lunch med vissa båtar så torde det gå åt en del bensin som i min värld förmodligen inte är helt ok för moder natur och dess vatten.

Föresten så har jag aldrig varit med om en så tom båtmässa som i år. Mässhallen in Älvsjö var riktigt behaglig att ströva runt i. Det enda jag reagerade mot var att det var extremt lite segelbåtar och resten var motorbåtar….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: