Nu har jag hittat något kul och viktigt…igen

För några år sedan förverkligade en grupp ekologiska mjölkbönder utanför Hjo sin dröm och startade ett eget mejeri.

Nu driver de något som jag aktivt kommer att arbeta för att alltid välja när det är möjligt och aktivt arbeta för att få till i sortimentet på de affärer jag handlar i. Jag känner mer och mer att jag vill handla närproducerat, ekologiskt och kretsloppsproducerat. Jag vill välja bort och lägga till. Bort med så mycket som möjligt som inte är sunt och hållbart och in med det som vår jord och vi själva mår bra av. Hittar ingen annan väg att gå för att skapa en framtid som kommer att finnas. Det innebär också att jag kommer att välja parti när jag ska rösta nästa gång som aktivt vill jobba för ett hållbart liv för oss här på moderjorden. Jag har svårt att se att de mål som finns i dagens politiska och ekonomiska samhälle har en framtid.  Varför ska vi konsumera mera? Varför ska vi öka tillväxten med ökad konsumtion? Hur är det överhuvudtaget möjligt att ha sådana mål när vi har en begränsad resurs att använda oss av?

Böndernas verksamhet har idag vuxit. Sortimentet har breddats och nya förpackningar har utvecklats. I dag ägs Hjordnära av Skånemejeriet AB. Allt är Krav-märkt. Samspelet mellan djur, natur och människa står i centrum. Växtodlingen på gårdarna sker utan handelsgödsel och utan kemiska bekämpningsmedel. Odlingen görs på sådant sätt att den gynnar den biologiska mångfalden. Djurens ekologiska foderstat är baserad på bete och ensilage eller hö och är i huvudsak hemmaproducerad. Gödseln sprids tillbaka på åkrarna som den naturliga delen av kretsloppet. Alla djur går på sommarbete. Kalvarna får helmjölk i minst tolv veckor. Ingen regelbunden förebyggande medicinering sker och det finns en förlängd karenstid på mjölk och kött efter medicinsk behandling. Det arbetas för att allt ska ske energisnålt, kretskoppsbaserat och hållbart.

I min värld är valet enkelt. Jag gör gärna reklam för det jag tror på och för det jag håller för rätt och riktigt.

kossor badar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: