Jag är söt men livsfarlig

img_0704

Jo, gulligt, sött och trevligt! Brasan brinner i kaminen och regnet låter på takpannorna. Mysigt helt enkelt. Jag tar fram borsten för jag känner lite tovor i Kisses hår. Han gillar numera att bli borstad. Plötsligt händer det…. Borsten fastnar i en tova och jag stannar inte upp tillräckligt fort. Kisses alla tänder och tår och klor hugger tag i min lilla stackars hand. Kisse är kränkt, förnedrad och håröm…

Till akuten fort. På inrådan av sjukvårdsupplysningen. Rakt in förbi hela kön på en superfull akutmottagning. Stelkramp, antibiotika, odling och förband. Hem och tvärdålig. Vårdcentralen två gånger om dagen med tillhörande spritomslag och hot om inläggning och intravenös medicin. Jag har inte haft koll på allvaret i en katts bett….. Har googlat och läs gärna nedan, du som också har kontakt med katter:

“Skräckinformation”

Den bakterie (Pasteurella multocida) som oftast orsakar infektioner (vanlig hos både katt och hund) ger normalt bara infektion lokalt vid bettet. Ibland kan den emellertid bli mycket giftig och orsaka svåra infektioner. Bakteriegiftet kan leda till vätskeansamling i hjärnan, vilket är ett livshotande tillstånd med mycket snabbt förlopp. Dödsfall har förekommit. Får man frossa, feber och huvudvärk redan två-tre timmar efter bettet ska man inte avvakta utan OMEDELBART söka vård på SJUKHUS! Förmodligen kan man dessutom redan se tecken på en begynnande sårinfektion. Det har hänt att för övrigt friska personer avlidit inom 12 timmar av en sådan infektion.
________

Handskador har störst infektionsrisk. Handen har lågt vaskulariserade vävnader (senor) och avskilda rum (senskidor) vilket markant ökar infektionsrisken. Nerver och blodkärl ligger ytligt, varför infekterade skador innebär en risk för framtida funktionsnedsättning. Kontrollera sen-, kärl- och nervfunktion! Bedömning av ortoped eller handkirurg kan krävas.

Ta odling från såret, helst från sårkanterna där bakterieantalet ofta är betydligt större än mitt i varhärden. Be om förlängd odlingstid eftersom flera av de aktuella patogenerna växer relativt långsamt.
Gör även direktmikroskopi för en preliminär bakteriologisk diagnos.

Ta, om möjligt, bort död vävnad. Skölj med fysiologiskt koksalt med hjälp av en 20-ml spruta och en nål med 1mm diameter. Gå inte ner i vävnaden utan spruta från ett par centimeters avstånd. Den kraftiga strålen i kombination med hudsträckning som håller isär sårkanterna rengör såret effektivt.
Tyvärr är metoden inte användbar vid punktionsskador som dessvärre har högst infektionsrisk.
Bettskador på händerna är oftast punktionsskador och bör inte sutureras p.g.a. infektionsrisken. De bör därför lämnas öppna.
Vid punktionsskador, i synnerhet på händer och armar, är profylaktisk antibiotikabehandling oftast motiverad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: