Årsrik

Gammalt hantverk på Briggen Tre Kronor

Gammal, äldre och äldst… Regeringen funderar på hur man kan installera en fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Dit ska den som har hem-tjänsten kunna vända sig för att få svar på alla sina frågor. Det kallas att tillsätta en utredning och det uttrycks så här:

Utredningen handlar om att skapa ökad trygghet i hemtjänsten, både för de årsrika och deras anhöriga”.

Jag säger ofta att jag känner mig gammal och så får jag pisk för det av de som råkar ut för att få höra det. Rätt kul då de som piskar säger att jag visst inte vare sig är eller ser gammal ut. Och då säger jag att saker och ting är ”i betraktarens ögon”. Det gäller också begreppet ”gammal”. Jag känner mig gammal och det är en himla mysig känsla. Det är i stort sett enbart positivt för mig. Att bli äldre, att åldras och bli gammal, är förenat med en massa bra saker. Du som himlar med ögonen och säger usch har ett eget förhållningssätt till ordet ”gammal” som jag inte delar. För mig är att känna sig gammal förenat med att må himla bra, känna sig grundtrygg och nästan lite vis ibland… Ja, faktiskt. Lite vis ibland. För att inte säga vacker. När jag var ung kände jag ofta att allt var fel och jag ville se ut som någon annan mycket snyggare än jag. I tonåren hittade jag nog bara fel på mig själv, även om jag hade en tuff attityd som dolde alla typer av förvirringar jag kände då, som ung. Numer känner jag mig vacker. Ja, faktist, vacker. Konstigt, eller hur. Känslorna har kanske aldrig med verkligheten att göra men vad gör det. Det känns mycket bra!

Jag har dock aldrig förut träffat på en värld som i så stor utsträckning räds gammalbegreppet att man bytt ut även det ordet. Lokalvårdare blev städare en gång i tiden för att det skulle få en aura av något finare och bättre. Och sen följde fler förvanskningar av verkligheten. Vid flyktingströmmen från till exempel Syrien kallades de som flydde det mest märkliga saker. Jag fattade ingenting. Och det gör jag inte nu heller.

”Årsrik”, blev jag nu. Och alla som är äldre än jag. Kände mig som ”kärringmotströms” och sätter ner foten lite och säger högljutt ordet gammal igen. Ordet ”Årsrik” är i och för sig poetiskt vackert men jag tror faktiskt inte att meningen är att förmedla att vi numer kommer att anse att alla med hemtjänst har en aura av ”vacker poesi”.

Däremot tycker jag att utredningen är himla bra. Har hört att hemtjänsten inte fungerat så bra so far.

Ett svar till “Årsrik”

  1. Birgitta Åström skriver:

    Tack från en riktigt i gammal människa 😃😅❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: