Nej till mutor, mjukost och köttbullar

Jag tror vi halkat väldigt fel när vi behandlar hundar som människor. Läser i grupper på Facebook om hur man ska göra för att komma till rätta med allsköns problem i hunderiet med hjälp av godis i alla former.

Har haft tjänstehund och varit på brukshundsklubbar och det har varit två ytterligheter. En sak har jag reflekterat mycket över och det är systemet med just mutor, eller belöningar. Eller vad man nu kallar det.

Tänker att det borde gå att ha hund utan allt detta men utan även ”de hårda tagen”. Så jag går nu en hundinstruktörsutbildning som jobbar just på detta sätt. Otroligt spännande. Jag får jobba med personlig utveckling på hög nivå. Det är så galet lätt att halka in på ovanstående mutspår fast jag rent intellektuellt inte tror på sättet och aktivt har vänt det ryggen. Nu pratar jag om relationen ”jag och min hund”. Köper att det kan behövas ”tricks” för att lära hunden saker som absolut inte är naturliga för hunden. Typ hämta mobiltelefonen, leta narkotika mm. Men då talar vi om utförandet av ickenaturliga tjänster. Ren hundhållning är en annan sak. Komma när man ropar, inte vakta vid dörren, inte göra utfall mm.

Min lärare sade till mig att man kan älska sönder sin hund. Och jag gick hem och tänkte och funderade. Betydde min kärlek att jag brast i gränssättning? Att jag glömde bort de så kärleksfulla gränserna och tryggheten i ett ramverk? Mmm. Så var det nog. Inget godis men svårigheter att vara rak och tydlig. Så hade det ju blivit. När lilla vovven var älskligt söt var det svårt att hitta balansen i ramverket. När jag inte hade godis till hjälp blev det utmanande för mig i min roll som hundägare.

Det är det fortfarande. Men min övertygelse leder mig fram på stigen mot ett mut- och godisfritt hundliv.
Jag gör annorlunda övningar och märker att vovven ändrar attityd när jag gör det. Hon lyssnar och undrar vad jag vill på ett helt annat sätt än hon gjorde med ”vanlig mänsklig” kärlek.
Och jag är övertygad om att godiset skulle förstöra om jag föll för detta kortsiktigt enklare och snabbare sättet att lösa saker och ting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: