Sonen ska till Libanon

Mamma läser givetvis på då barnen är ute och far i världen:

(Hämtat från UD)

UD har ingen generell avrådan för resor till Libanon men avråder från icke nödvändiga resor till Södra Libanon (söder om Litanifloden), palestinska flyktingläger (dit vet jag att han inte ska, finns få barer där), området runt och i Tripoli samt norra Bekaadalen.

Allmänna säkerhetsläget

Även om den underliggande politiska situationen är fortsatt skör och kan påverkas av utvecklingen i regionen, har den inrikespolitiska situationen i Libanon stabiliserats sedan maj 2008, då politiska motsättningar ledde till väpnade strider bl.a. i vissa delar av Beirut. Parlamentsval hölls den 7 juni 2009. Efter utdragna förhandlingar om regeringens sammansättning kunde en samlingsregering, där alla större partier medverkar, bildas i november 2009. De grundläggande politiska motsättningarna, t.ex. den om Hizbollahs vapen och statens roll i landets försvar existerar fortsatt i allra högsta grad men det finns i dag en bred enighet om att inte låta dem äventyra den inrikespolitiska stabiliteten. 

Resenärer som avser att besöka Libanon uppmanas följa den politiska utvecklingen. Ambassaden vill understryka att det är var och ens ansvar att stå för alla biljett- och eventuella ombokningskostnader som kan bli följden av att resplanerna måste ändras på grund av ett eventuellt försämrat säkerhetsläge.

Ambassaden uppmanar till försiktighet om resor ändå företas till Tripoli-området, palestinska flyktingläger, norra Bekaadalen samt södra Libanon söder om floden Litani.

Naturförhållanden

Libanon ligger vid en förkastningsspricka och jordskalv kan förekomma i området. De torra somrarna leder ofta till skogsbränder.

Trafiksäkerhet

Libanon är ett land med intensiv biltrafik, framförallt i och omkring huvudstaden Beirut och i synnerhet under sommaren, då många libaneser bosatta utomlands kommer hem för att semestra. Avsaknaden av andra transportmöjligheter gör bilen oumbärlig. Trafiksäkerheten är bristfällig och trafikolyckor är sannolikt den främsta hälsorisken vid besök i landet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: