Yogisk Etik

Etiska grundregler för mig som yogisk lärare/terapeut:

Som yogi/yogini är jag införstådd med att jag har min Dharma, min väg, min unika livsuppgift, vilket innebär att jag inför livets olika skiften och utmaningar behöver vara grundad och stabil. Som människa, i mitt arbete som lärare och terapeut följer jag därför nedan etiska grundkod för att på bästa tänkbara sätt kunna utföra mina uppgifter och leva min och yogans innersta intention.

Min strävan är att möta livet och mina medmänniskor med högsta möjliga etiska normer och integritet och jag kommer i denna strävan låta mig vägledas av mina egna högsta värderingar i  kombination med min målsättning att bidra til att sprida kunskapen om yoga så att denna vetenskap blir tillgänglig för alla som vill.

Som yogisk terapeut har jag åtagit mig en ansvarsfull uppgift. Jag arbetar med respekt för individen, för livets fantastiska mångfald och jag inser att jag är privilegierad som får arbeta med att sprida yoga och delta i den stora medvetandehöjningsprocess som pågår på planeten. Med klart sinne och öppet hjärta väljer jag att följa nedan etiska regler och föreskrifter i min roll som yogaterapeut i Medicinsk Yoga.

1.

Jag strävar efter att växa, som yogi/yogini och som terapeut. Jag inser att ju mer jag växer, desto ödmjukare behöver jag vara. För att vara en bra terapeut behöver jag ständigt förbli en hängiven yogaelev. Att kontinuerligt förkovra mig, träna yoga, sträva vidare mot mer kunskap och fördjupad medvetenhet så att jag bättre kan tjäna andra är självklart för mig. Hängiven min egen andliga utveckling utövar jag Sadhana, vilket inom klassisk Kundaliniyoga innebär en daglig självdisciplin med praktiskt utövande av yoga och meditation.

2.

Jag strävar efter det öppna hjärtats neutralitet i det jag gör med och säger till mina klienter, att alltid vara vänlig, omtänksam, medkännande och förlåtande. Min strävan är ständigt att upplyfta mina klienter så att de kan överträffa sig själva. Jag vet att min värdighet ligger i hur väl jag kan ge något vidare till mina klienter. Min framgång ligger i vad de får och hur mycket de växer i förmåga  att överskrida sina begränsningar.

3.

Det är mitt ansvar att upprätthålla en professionell relation med mina klienter. Jag är införstådd med vilken tillit jag får och den unika kraft som finns i relationen med klienten. Jag använder inte relationen för egen vinnings skull. Alla former av sexuell inblandning med en klient är oetisk, även om han/hon inbjuder till eller går med på sådant uppförande.

4.

Jag visar total hänsyn för klientens olika moraliska, sociala och religiösa ståndpunkter och pressar inte i något sammanhang på någon min egen tro. Jag ger mig aldrig in på att tala illa om eller handla illa mot klienter eller mot andra terapeuter.

5.

Jag inser att jag enbart är ett redskap för yogan  –  inte dess källa, och jag efterstävar att bygga klientens kontakt direkt med yogan och till sin egen själ, inte till min eller någon annans personlighet. Jag anser mig inte vara en guru och initierar heller aldrig någon till att bli min ”lärljunge”.

6.

Jag överger eller ignorerar aldrig mina klienter. Om en professionell relation inte kan upprätthållas kommer jag att göra varje rimlig ansträngning för att ordna fortsatt instruktion med annan terapeut.

7.

Jag är införstådd med att förhållandet terapeut/klient innehåller en maktobalans, till och med när klienten inte längre går kvar hos mig. Därför är jag alltid försiktig om en  personlig relation inleds med en tidigare klient.

8.

Jag har tystnadsplikt när det gäller allt jag fått ta del av från mina klienter.

9.

Jag är medveten om begränsningarna i min kompetens, är alltid tydlig om mina professionella erfarenheter och kvalifikationer, min professionella utbildning, hos vem den utförts, vem som eventuellt sponsrar mig och vilken organisation som certifierat mig.

10.

Jag representerar mig själv, min lärare och yogan korrekt och sanningsenligt i alla sammanhang, så att yogans sanna intentioner alltid framkommer på ett riktigt och tydligt sätt.

Ord och datum:

2010-08-22

Susann Gunnarsson Åström

Internationellt diplomerad Kundaliniyogalärare

Under utbildning till Yogaterapeut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: