Rättspsykiatriskt undersökning av hjärnan…

för att avgöra om han ska ha vård eller fängelse.

Ja, det kan väl vara bra. Eller???……..Varför?

Hur som kan jag känna att han i vilket fall som helst ska vara inlåst för all framtid och aldrig komma ut igen. Och den största anledningen är att skydda världen från honom. I nio år har han med stor medvetenhet planerat och tänkt igenom hur och varför han skulle genomföra detta avskyvärt ofattbara. I NIO år.

Det betyder att det förmodligen finns fler som han. Som just nu sitter och planerar likartade saker. Och att vi är ”några” här på jorden som har vår egen död väl inplanerad och bestämd.

Jag har just läst ett extremt intressant nummer av Illustrerad Vetenskap som specifikt handlar om hur vår hjärna är uppbyggd och hur den fungerar. Jag kan rekommendera detta nummer för dig som undrar hur i helvete vår centralstation i kroppen fungerar.

Nu funderar jag mycket över meningen med rättspsykiatriska undersökningar.

En orsak till att de är behövliga är att hitta lindrande för lidande patienter och anhöriga och en annan  är för att få reda på hur sådana här hjärnor fungerar. För att kunna diagnostisera dem och kanske undvika att sådana här händelser sker i framtiden.

Men vari ligger gränserna. Jag vet att en psykiskt sjuk människa kan uppträda helt normalt under långa tider. Jag vet att en helt normal och frisk människa kan gå in i helt sjuka tillstånd under perioder av sitt liv av till exempel vid extrem påfrestning.

Så vad är friskt och vad är sjukt? Det finn en hel drös av psykiska diagnoser. Och fler blir det. Det är väl bra för då kan vi hitta bättre behandlingar och minska lidandet. Men oavsett diagnos så måste ju den sjuka inneha någon form av insikt i att han eller hon är psykiskt sjuk och på vilket sätt detta påverkan hans och omgivningens liv. Om denna insikt saknas vilket är fallet vid många psykiatriska sjukdomar hur i helsike skall man då kunna behandla för att minska lidande och förhindra att de sjukas hjärnor åstadkommer dessa oerhörda katastrofer?

Det finns i USA ett forskningscentrum, Harvard Brain Tissue Resource Center, där 3000 hjärnor finns i en unik samling för hjärnforskare att tillgå i våra försök att förstå hur vi fungerar. Dit doneras både sjuka och friska hjärnor. De vägs, prepareras, läggs i formalin, fryses och förvaras. Dit kan forskare över hela världen vända sig för att få tillgång till material i sitt arbete. Där kan det forskas i hur ”friska” hjärnor ser ut och hur hjärnor med Alzheimers, Huntington, Parkinsons, Schizofreni, Bipolär sjukdom, och Autism mm ser ut och fungerar. Allt för att få bättre kunskap i behandlingsmetoder.

Själv har jag donerat alla mina organ. Ju fler kroppar forskarna kan skära i och undersöka dess bättre. Eller hitta  reservdelar i.

Men jag ställer mig rätt tvivlande till att en sådan här människa skulle kunna botas. Och om han nu skulle kunna bli det så tänker jag att det vore helt orimligt att ta risken  att han  återfaller. Han kanske får en diagnos eller inte. Om inte så är det förmodligen för att det saknas just den diagnosen i nomenklaturen. För frisk är han ju uppenbarligen inte. Hur som, inlåst borde han vara.

Sedan kan han studeras i forskningssyfte. Under resten av sitt liv.

Det är en utmaning att försöka bibehålla en kärleksfull inställning till allt levande….

…….

En tyst minut idag i stillhet på lunchen.  Ute på Regeringsgatan i vimlet stannade jag till i ett gathörn och blundade.

Tystnad inom mig mitt i rusningen. Tankarna hos dem som lever vidare i skuggan av detta som hänt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: