The Thing – min lilla vita dator – min älskade

 

Svenskan idag: 

 Apple världens högst värderade bolag

Apple spatserade nonchalant om Exxon Mobile och intog under några timmar positionen som världens största företag.

När handelsdagen stängde var dock ordningen återställd och Exxon Mobile gjorde som det gjort de senaste åren – slutade som herre på världens börstäppa.

Exxon Mobile: 348 miljarder dollar.

Apple: 347 miljarder dollar.

För att göra någon slags jämförelse så är Apple nu mer än dubbelt så högt värderat som Coca-Cola (153 miljarder dollar), omkring fyra gånger så högt som McDonalds samt nästan tio gånger så högt som Ericsson (36 miljarder dollar). Google värderas till 185 miljarder dollar och Microsoft till 214 miljarder dollar.

Dessutom räcker pengarna för att stå för Islands samlade BNP under tre års tid – eller Greklands BNP under ett år. Jämför vi med Sverige så är Apple värt cirka två tredjedelar av värdet för alla varor och tjänster som producerades i landet 2009.

Idag är förväntningarna dock att gårdagens temporära skifte kan bli permanent. Det i sig är ingen skräll – däremot kan vi rynka på ögonbrynen över hur fort det har gått.

Efter en trög utveckling på börsen sedan noteringen i början av 80-talet började aktiekursen röra sig uppåt rejält först 2005. Det var samma år som Steve Jobs förklarade att företaget skulle börja tillverka Intel-baserade datorer och då Ipoden (om du frågar mig) började spela på de senaste årens framgångsrecept om att göra snygga, enkla och smidiga produkter.

I spåren av den senaste kvartalsrapporten där Apple smällde igen dörren på analytikerna än en gång började det viskas om att it-bjässen innan hösten skulle ta över rollen som världsetta.

Det var den 20  juli.

Idag kan vi vara där.

Ett svar till “The Thing – min lilla vita dator – min älskade”

  1. erikwi2000erik skriver:

    Jaa störst på jorden ja…men störst i universum….näääeee

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: