Om man går ut och säger välkommen så är det så.

Alla dagar till och med. Då går det inte att säga nej sen. Jag vet inte riktigt vad kossorna är i handlingstagen efter men en fin läsarbild bidrar de till. En av 71.000 stycken.

Lite som i Indien. Kanske kossorna i Karlstad också känner sig liksom heliga och därför tar sig rätten att spankulera runt i stan så här. Tycker att kossor kan få vara lite heliga här också. Jag som blir blödigare och blödigare med det där med att slå ihjäl djur.

Men heligheten har inte alltid haft med det där med att man inte ska göra djur illa att göra. Kon är ett slags modergudom för hinduerna.  I en del indiska delstater är det till och med förbjudet att slakta kor och oxar. Kor föder kalvar och oxarna kan inte längre…..

Kons särskilda status finns dock inte alls beskriven i de äldsta heliga Vedatexterna. Idén om den heliga kon och därav förbudet mot att slakta kor uppstod efterhand som den hinduiska religionens gudauniversum utvecklade sig. Det troliga är att  förbudet  först fick  riktig betydelse som protest mot de nötköttsätande muslimerna, som så smått började invadera nordvästra Indien under 1700-talet.
Innan kon fredades, var den faktiskt ett offerdjur i den hinduiska religionen. Sedan blev kon symbolen för det goda, fruktbara och kvinnliga och fredades på grund av dessa moderliga egenskaper. Men det ligger  inte bara fromhet bakom fredningen av korna utan det fanns  en del baktankar. Efterhand som Indien fick allt större befolkning att föda, ökade nämligen behovet av kornas dragkraft vid plöjning av åkrarna. Att äta upp sina dragdjur var en alltför kortsiktig lösning på problemet med tomma magar.
Korna i Indien slaktas visserligen inte, men många av dem ser magra och vanskötta ut, där de traskar runt på de indiska gatorna och stoppar trafiken. En indisk bonde slaktar kanske inte en gammal improduktiv ko, utan låter den istället klara sig själv och leva av det avfall den kan nosa reda på. Under tiden kan han dra nytta av kogödseln, antingen som gödning eller som bränsle.

Kanske är detta något som håller på att implementeras bland svenska bönder också. Kanske är det därför som våra kossor hänger på när de blir inbjudna….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: