Titeln tarvar en förklaring

När jag sade till min vän att hen skulle läsa boken med titeln ”Vad är pengar” så frågade hen lite sött om den var ”bra”…

Jag insåg att hen syftade till nivån på kunskapen hos mig när jag tyckte att den inte bara var läsvärd, den var också rolig och lärovärd. Jag försökte förklara vad den handlade om och hen sade att hen lovade att läsa den, om den nu var så där himla bra som jag sade att den var….

Men faktum är att jag läst Svenska Dagbladet i många år och totalt missat detta vidunder till krönikör. Andreas Cervenka är en hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenskan och i denna bok förklarar han hur allt hänger ihop i den allt mer komplicerade värld vi lever i. Han är lättläst, rolig och pedagogisk. Peter Englund, Svenska Akademins ständige sekreterare, (lite beläst med andra ord) säger att ”En av de få saker som skänker hopp i ett sådant här mörkt läge är att läsa en skribent som heter Andreas Cervenka”.

Andreas har arbetat som ekonomijournalist i femton år. Bland annat på Dagens Industri, Affärsvärlden, E24 och nu sedan 2007 på Svenskan. Det är ingen okunnig typ. Han skriver om de stora sammanhangen så att man begriper och förstår. Han använder metaforer som får magen att guppa upp och ner av skratt där man sitter på sin kammare.

Om det är en bok jag just nu vill rekommendera så är det denna. Och varför inte prenumerera på honom på webben. Det går att få hans inlägg rakt ner i datorn här han skriver i Svenskan.

Citat:

-”Bonuskyklan biter i bankkinderna. Blir bonusflyktingar vår tids nya humanitära katastrof? Ringlande köer av bleka, bespottade bankmän som sitter fast i Bentleys på leriga vägar i sin desperata jakt på en fristad”.

Han skriver om något jag inte visste. Han skriver om varför det går alldeles utmärkt att trycka nya pengar när de gamla är slut och länder behöver förstärkning.

Han skriver om vad som hände i augusti 1971. Då beslutade USA och därmed i praktiken resten av västvärlden att låta begreppet pengar flyta fritt, utan koppling till guld eller någon annan fysisk vara. Vad som, enligt honom, kan beskrivas som det största monetära experiment i mänsklighetens historia.  Det betydde att det inte fanns några restriktioner för hur mycket nya pengar som kunde skapas i form av krediter.

Citat:
-”En magisk och närmaste beroendeframkallande nyordning som det inte tog lång tid för statsmakter och banker att omfamna”.

Jag jobbar i finanssvängen även om jag inte jobbar med finans utan med försäkring. Men jisses så mycket klarare jag förstod nu efter att ha läst boken. Och jisses så mycket jag förstår att jag inte förstår.

Boken är en av de mest läsvärda jag läst på länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: