Sann yoga är så mycket mer…

Yoga är så mycket mer än bara fysisk aktivitet – asanas…

Yoga marknadsförs ofta som ett träningssätt för att få en vacker  kropp och många börjar yoga för att få ett bättre liv och en bättre hälsa. Men yoga är inte ett automatiskt sätt att bli lycklig på. Däremot kan yogan hjälpa oss att lära känna oss själva och våra mönster. Yoga är inte bara stretching. Det är ett samspel mellan kropp och medvetenhet.

Ahimsa är sanskrit (ett av världens äldsta språk) och betyder icke-våld.

Det är en av yogans livsstilsregler.  Ahimsa är att respektera allt och alla genom en icke-våldsattityd. Det vill säga att acceptera allt som det är utan att lägga en värdering i det. Till exempel inte kategorisera allt i gott eller ont.

Ahimsa, att inte skada människor/varelser/ med handlingar, tankar och ord.. Det betyder att vi ska  behandlar  oss själva på samma sätt.

Ahimsa innebär en accepterande, öppen och förlåtande inställning till sig själv och andra.  Att inte ha några idéer om hur saker och ting borde vara och att inte tvinga andra, sig själv eller sin kropp till något de, det inte klara av.

Det betyder också att yogan själv inte ska gå in i prestationen. Om du går in i prestation och pressar, tvingar, din kropp till saker den inte är klar för, beredd till,  så är det inte yoga och du kommer  kanske att drabbas av skador.  Yogan är ett utmärkt verktyg att lära känna sig själv, sin kropp och sin omvärld. Men om du tvingar dig till framgång är det inte längre yoga.

Sann yoga är när vi kan utöva vår yoga utan att ha några idéer om vad det ska leda till, att släppa taget om alla förväntningar och bara känna tacksamhet för det som är i stunden, utan att veta någonting om morgondagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: