Vad driver oss att göra vi som vi gör, egentligen…

Mormor visar lite yogaövningar för dotterdottern.

Hej Fina Mamma, Mormor till min dotter!

Dotter som fick se Mormor visa lite yogarörelser iklädd jeans och tröja. Och passade på att fota lite. Mormor som närmar sig 80.

Yoga är så mycket och oändligt. Det finns ett antal övningar som gör väldigt gott. Men det finns så mycket mer än så. Övningar som kalllas asanas. Andning, mantra, fokus och meditation är yoga. Men framför allt så finns det en vad man nu ska kallad det, filosofi, eller nåt. Ett sätt att förhålla sig till livet. Hur vill du se på detta med liv och död och allt därimellan. Och innan och efter.

Budda igen. Medkänsla och visdom är fina ting.

Fint är också att inse att det inte finns något gott eller ont. Det finns sätt att förhålla sig. Smärta och sjukdom är en del av livet. Och som min far säger; ” något ska man väl dö av”. Det är klokt att inse att med ålder kommer förändringar. Du kan göra ditt för att förbättra förutsättningarna för ålderdomen. Men du kan inte förvänta dig att yoga till exempel ska göra dig frisk och odödlig. Du kan bara ge dig själv en chans att ha ett redskap att hantera det som händer. Det må vara vad som helst som händer i livet. För livet är inte statiskt. Det händer och förändras hela tiden. Det som är lyckligt idag försvinner en annan dag. Så är det. Budda talade om begäret efter saker och ting och lycka och tillfredställelse. Det kanske är där klon finns. Så länge du kämpar efter att BLI lyckligt så försvinner målet ut i bland molnen. Kanske är det så att det som är just nu är det enda som kan göra en lycklig. Det betyder att du inte får ta oron för framtiden till dig. Det som görs idag kan i framtiden ge smärta. Det är riktigt. Men om vi hela tiden fokuserar på eventuell smärta längre fram i livet så har vi slutat leva.

Yogan, det vill säga de fysiska övningarna,  men framför allt det som yogan förbereder dig för, själva meditationen, kan hjälpa att fokusera på just nu och att kunna välja bort att vara rädd för smärta framöver. Och meditationen kan också  hjälpa att släppa taget om smärta som varit.

Och dina gärningar och ditt förhållningssätt till livet och de varelser som finns därom kring  kan också ge dig frid. Hemligheten kanske ligger i att du behöver lära dig medkänsla innan du kan få den från någon annan. Att du behöver lära dig förståelse innan du kan få den tillbaka. Att du behöver lära dig att förlåta innan du kan få förlåtelsen själv. Att du helt enkelt behöver lära dig älska villkorslöst innan du kan få villkorslös kärlek tillbaka. För viss är det så att det är just villkorslös kärlek vi  så innerligt önskar att få känna, ge och sedan få….

Budda sade:

Så som du fött fröet

så skördar du frukten av det

Den som gör gott samlar gott

den som gör ont skördar ondska

Fröet är väl satt

du skall njuta frukten av det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: