Dan började bra..blev inte som jag tänkt mig

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOch slutade bättre!

Dagen efter Påskafton. En dag som blev oförglömligt fin. Påskafton alltså. Släkten var här och både dagen och alla förberedelser flöt runt i ett rosafärgat skimmer. Hur kan livet vara så enkelt och ändå så ljuvligt härligt! Lite mat, lite släkt och vänner och husrum att vara i tillsammans. Ja, jag inser att jag är bortskämd. Men jag njuter av varenda stund. Barnens pappa och hans släkt som faktiskt är min släkt också fast vi varit skilda sedan Hedenhös. Det är ju så det känns. Min släkt och alla är glada att vara tillsammans. Livet är en gåva!
Det är några nära och kära som saknas mig på Påskafton. Men hälsa och praktiska bestyr som hindrar hör livet till. Inga konstigheter. Och alla förberedelser. Dottern och jag har handlat och fixat i köket och jippie så lätt och roligt det varit.

Jag blundar och blåser försiktigt ut luft genom munnen. Ja, jag finns! Ja, det är på riktigt!

Jag är en mycket lycklig Qvinna. Påskafton firas tillsammans med min 53-årsdag och dotterns 27-årsdag. 53 härliga år med livets alla ingredienser och liiite till. Sorgerna har funnits där längst vägen. Men när jag ser tillbaka så har de lagt mycket guld i min kista. Svårigheterna har nu när jag ser dem i dagens ljus bidragit till den finstämda ödmjuka tacksamhet jag känner när jag vaknar på morgonen. Många har besluten varit på vägen och lika många har de uteblivna besluten varit. Jag vet idag när det ena varit rätt och det andra blivit rätt. Konstigt det där…

Så kom dagen efter Påskafton. Jag hade beslutat mig för att göra en del saker. Men nu blev det en sån där ”ett beslut, inget beslut, ändrat beslut eller bara tralla med”…-dag.
Jag är begåvad med möjligheten att ha just sådana dagar just nu. Påminn mig föresten om att begreppet Just Nu behöver jag vidareutveckla här snart. Det är ett av tidernas bästa uttryck. Åter, dottern hade fått en bok i födelsedagspresent. Jag tog den och tänkte bläddra i den till frukosten. Sen var det kört. Det var i går morse. Just nu, innan jag tog fram Paddan idag för en halvtimma sedan, lade jag undan boken igen. Slutläst!

Kärleken, av Jonas Gardell.

Nu är del två, Sjukdomen, beställd över nätet. Det blev inte en dag jag tänkt mig. Dagen efter Påskafton blev en annan sorts dag. Det här med att våga vara sann och stå för det även om det man är och gör inte faller in i normen där man borde befinna sig är tufft. För många tuffare än för andra. Att veta vem man är men inte kunna vara den man vet att man är. Att veta vem man är och våga vara den man är fast det är våldsamt tufft i strålkastarljuset. Att inte veta vem man är och och leta ett helt liv med sorgsen saknad. Att inte veta vem man är och inte våga leta.
Att inte veta vem man är och tro att man är någon annan.
Att bestämma sig för vem man är och rigoröst hålla fast vid detta hela sitt långa liv.
Att veta att den man är förändras hela tiden och leva med i den resan.
Ja, inte vet jag vad som är enklast. Men en sak vet jag med säkerhet. Jag vet inte vem livet utvecklar mig till i morgon. Men jag vet vem jag är idag. I morgon är en annan dag.

Och du får vara vem du vill. Det är helt ok för mig. Jag kan älska dig för den du är!

Jonas, du skriver fantastiskt bra. Jag har njutit av ditt sätt att använda orden och språket. Du är en mästare på att få mig att känna och leva mig in. Jag är tacksam för att du vågar vara den du är, skriva om det, stå för det och dela med dig till andra av det. Tacksam för att du beskriver något som berör oss alla och som är en del av vår historia.
Ser fram emot att få läsa del två och del tre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: