Jag vet inte när jag började förstå…

Kanske förstår jag ännu inte till fullo.

imageNågonstans på vägen efter det att jag började yoga upptäckte jag hur min andning kändes. Upptäckte att den fanns. Helt enkelt bara fanns. Det där med att andas hade varit något som jag inte hade lagt ner en enda tanke på . Min pappa brukade säga åt mig att andas när jag var liten. Men att bli kompis med något så simpelt som att dra in och ut luft det fanns inte på kartan. Nu börjar jag känna betydelsen på riktigt. Känner hur andningen kan styra mina känslor och mitt humör. Mina rädslor och min möjlighet att ta genomtänkta beslut i tillvaron. Under alla mina yogautbildningar klämde jag också in lite medicin på Uppsala Universitet. Det var nog bland det bästa jag gjort i mitt liv. Plötsligt så fick jag en insikt i hur jag ser ut på insidan. Mitt kött och blod så att säga.  Vad som var vad innuti.  Jag fick en inblick, om än så liten, i hur hormoner, kärl, vätskor och muskler fungerar.  Hur vital andningen är. Och hur viktigt det är att andas med kvalitet. Medvetet så att säga. Yogan bar i väg med mig i  praktikens ädla konst.  Jag yogade, andades och mediterade. Och gör så fortfarande. Senast i morse när jag gjorde grundpass 1, djupavslappning och Lotus Bound, denna fantastiska meditation som jag fått mig till livs av  min vän Frida, kände jag hur avslappningen formligen fick min kropp att sjunka ner till under golvbjälkarna. Friden, kroppen, tankarna, allt var på min sida. Acceptansen för hur livet är och blir födde en avspänning som fick mig att vilja bo kvar där och då. Bara vara kvar där jag var. I lugnet. Kände mig som Tjuren Ferdinand under korkeken. Gå ni ut och strid för vad  ni nu känner för att strida för. Själv sitter jag kvar här  under min korkek och luktar på blommor och andas.

Just nu ligger jag i min trädgård och ömsom tittar upp på himlen och på mina fina pelargoner och ömsom läser en bok om medveten andning. Boken är skriven av  Anders Olsson och är ett praktexempel på hur sammansatta bokstäver kan formas till  ord som får oerhört stor betydelse för dem som läser. Den kompletterar mitt tidigare kunnande och får mig att vilja berätta om det här med vad som händer när vi andas. Hur andningen styr hur vi mår, hur vi med att lära oss att kontrollera vår andning också kan kontrollera hur vi mår. Ta kommandot helt enkelt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: