Ja, jag förstår att vi inte kan tycka lika!

Det har jag full respekt för. Du får tycka precis som du vill. Det är det som är vitsen med ett öppet samhälle. Det är det som är meningen med att kämpa för demokrati. Det betyder att även de som inte tycker som jag får öppna munnen. Typ till exempel Sverigedemokraterna. Eller Irma Repula. Eftersom vi alla får tycka och säga vad vi vill så har vi alla ett ansvar att säga ifrån när vi tycker något som vi vill att andra ska tycka. Om andra tycker fel, vill säga. Vilket jag tycker att Irma Repula, Sverigedemokraterna och diverse andra i TV-soffan just nu tycker. Det må vara så att du tycker att Mr Obama är galen när han menar att det tyvärr är nödvändigt att sätta gränser för hur många människor man får hugga ihjäl i sitt eget land. Tyck det. Inga problem. Men embryot till krig och elände är att människor saknar förmågan att respektera varandras åsikter. Det är när respekten för andras åsikter försvinner som vi påtar oss rätten att med våld ”rätta till” när andra tycker fel. Eller kanske tycker överhuvudtaget. Och så är cirkusen igång.  Ja, det blir en svår fråga med många dilemman. När ska vi ”rätta till” när andra tycker fel? Aldrig… Eller när tyckandet har övergått i bestialiska folkmord? Det är en i sanning extremt svår balansgång. Balans är förövrigt ett ord som vi behöver fundera över. Ty, ( ordet jag älskar just nu) vi har alla både ont och gott i oss. Tycka……Slåihjäl. Däremellan finns det mycket!

Men så länge vi kan tycka, säga och kämpa för vad vi vill så är det ok. I en demokrati till exempel. Du får gärna tycka knäppa saker. Och stå på barrikaderna, idag i TV-soffan, och tala dig varm för dina åsikter. Men när vi tappar respekten för varandra så är vi ute på hal is. Det är ok att vilja slå ihjäl folk med järnrör. Det är INTE ok att sedan slå ihjäl samma människa med samma järnrör….

Om du sitter i TV-soffan och tycker att Reinfeldt och våra svenska representanter som bjudit hit Mr Obama agerar felaktigt får du gärna tycka det. Men du kanske behöver reflektera över vad du säger när du säger att det är pinsamt och fruktansvärt fel och underdånigt och ”krypigt på knä”  att bocka och vara artig när våra representanter träffar Mr Obama. Vi talar här om respekt, artighet och vanligt hyfs. Att hälsa, ta i handen och utstråla vänlighet och tillmötesgående är grundläggande i vad jag anser att man behöver göra när man möter människor. Eller något annat om seden inte säger ”ta i handen”. Men att visa respekt, artighet och vänlighet inför andra människor är absolut basalt i min värld. Det är grunden och början till att bidra till en värld där vi kanske på sikt kan sluta slå  ihjäl varandra.  Mötet oss människor emellan är en plattform för civilisation.  När sedan det visar sig att människor med övergripande makt över sitt folk missbrukar sin position för egen vinning och tar livet av sin befolkning, typ Syrien, behöver vi i mänsklighetens namn kanske ibland gå in och se till att dessa människor inte tillåts fortsätta att göra just det som vi tillsammans i världen sagt att man inte får göra. Om vi stillatigande låter befolkningar mördas av ledande diktatorer så fläckas våra händer av samma blod.

-”Vi slaktas och världen bryr sig inte!”, sade en Syrisk medborgare i TV igår. Så många länders medborgare har inte sagt samma sak….

Iram Repula, du och dina likasinnade, får gärna tycka vad ni vill. Så länge det bara är tyckande. Men motsagda får ni inte vara. Och om det går från ord till handling, det ni säger, behöver vi andra säga stopp.

Nu har du gått över gränsen…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: