”Att ha långtråkigt är att misslyckas som människa”

”I ett samhälle där det nya premieras och tålamodet reduceras riskerar vi att förvandlas till missbrukare. Vi söker hela tiden nya förströelser, allt för att slippa ha tråkigt, allt för att slippa tänka”, menar filosofen Lars Svendsen i Svenska Dagbladet idag.

Det verkar som om att vår negativa attityd till tråkighet växt sig starkare i takt med att vi fått det bättre. Lever du ett liv som handlar om att leta mat har du stora problem, men ett av dessa är inte långtråkighet.

En tom tidsrymd är inte längre en fantastisk möjlighet för vila och reflektion utan ett hot och behöver uthärdas. Tomma tidsrymder utan saker att göra föder känslor av meningslöshet.
När mina barn var små sade vi att tråkighet är bra för fantasin. Då for de ut i skogen och hittade på rackartyg, smutsade ner sig något kopiöst och hade sönder sina kläder på grenar, stenar och annat löst material i skog och mark. Var det VÄLDIGT dåligt väder kunde man alltid fylla ett helt rum med filtar och göra koja av hela utrymmet så att det inte gick att vare sig komma ut eller in.  Minns att jag hade vänninor som tyckte jag var ansvarslös som lät mina ungar fara runt i skogen alldeles själva utanför huset där vi bodde. Det fanns ju en öppen förskola med en park som var färdigställd för just lek ”i det fria”….  Vi var på den öppna förskolan också. Det var himla kul för både mig och barnen. De hade härliga tider med de andra barnen och jag fick härliga samtal med de andra vuxna. När någon slog sig satt jag där och tog emot. Det sargade barnet landade i mitt knä en stund för att gråta lite, bli kramat och klappad på.  Tills det var tråkigt att sitta där. Och leken hägrade igen.

Jag tror att långtråkighet är en fruktansvärt underskattad tingest. Jag tror att det vore en bra sysselsättning att lära sig att ha just tråkigt utan att känna att man förlorar meningen med sitt liv. Låta tankar komma och gå. Tänka tankarna färdigt. Och sen utifrån rummet där tankarna är färdiga låta inspiration och kreativitet flytta in.  Idag åker vi långt och betalar dyrt för att gå på retreat´s och spa-anläggningar och andra ställen där vi ska vara avslappnade.

På beställning!    Typ: -”Den här weekenden ska jag och min vän åka på Time-out”.  Vi behöver komma bort och bara vara…..

Vad är det för fel på att ”bara vara” i vardagen? Stänga av TV´´n , mobilen, datorn, Paddan och släcka alla lampor. Tända stearinljus, ta på sig myskläder och lägga sig på mattan i vardagsrummet med mycket kuddar och bara grollsa runt tillsammans. Ungar, hundar och allsjöns inneboende, make/sambo/särbo och kanske en och annan granne.

4 svar till “”Att ha långtråkigt är att misslyckas som människa””

 1. Åsa skriver:

  Den 4 dec 2012 sände SR Kropp och själ ett program om att vara uttråkad
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1272

 2. Åsa skriver:

  Tycker Kropp och själ är bland det bästa på SR. Dessutom har programledaren en behaglig röst

  • Susann Gunnarsson skriver:

   Mycket bra inlägg. Jag lyssnade igår kväll. Återigen så kommer ordet balans i fokus. Klart multitasking är bra – i balans med återhämtning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: