Klockan 4 i morse stoppades jag av polisen

Blåljus bakom mig! Bäst jag flyttar på  mig. Men vänta nu. Det verkar som om de vill att just jag ska stanna. Jag! Varför i jösses namn just jag. Vid den här tiden en tisdagsmorgon. Har just kommit från akuten på Danderyd och många timmar där (ingen fara). Trött och vill hem och sova. Jag brukar lägga mig vid typ halv tio så jag var rejält trött. Och hyfsat stolt över bedriften att fortfarande vara vaken. Ja, hur som. Jag stannade. Stängde av motorn. Tog av mig bältet och öppnade dörren på bilen. Steg ut och frågade om jag kunde hjälpa till med något. Två stora starka polismän stod där i blåljuslamporna. Jag är liten (158 cm), min bil är världens minsta (Citroen C1) och jag är inte speciellt tjock. Kände mig lite ”malplacé”.

-”Du har smutsig bil!”…

Jag stirrade trött framför mig. Försökte ta in vad de just sagt.

-”Du har smutsig bil!”…

Magnetröntgen – timmar i akutrum – blodprover – nål i armen – oro – blåljus – klockan 4 på morgonen….

Ok. Jag insåg att bilen var smutsig. Jag har nog tänkt på det själv någon gång. Men om man tvättar bilen i minusgrader kommer man inte in i bilen sedan.  Vis av erfarenhet! Dörrarna fryser fast i bilen, så att säga. Men det kändes lite fånigt. Smutsig bil!

”-och så ser vi inte registreringsskylten”, fortsatte polismannen.

Ok, det var ett bättre argument för denna brutala stoppning mitt på sena natten. Det är klart att polisen vill veta vilka människor som kör omkring på våra vägar på nätterna. Vem vill inte det…

”-och så har du en trasig lampa på bilen i fram till vänster”. Har du inte sett det?”.

Nej, det hade jag inte gjort. Det var ju svart framför bilen när jag körde. Bilen var ju så smutsig. Inte gick det att se om det lös då inte. Kunde han väl begripa.

”-och så vill vi att du blåser i den här”.

Ja, det har jag gjort förr. Men aldrig med positivt resultat för deras statistik. Så jag blåste och blåste. 5 gånger faktiskt, innan de var nöjda. Yr i huvudet av allt blåsande vinglade jag till och undrade om det var klart nu. Då fick jag blåsa en gång till!

”-Tvätta bilen, byt lampa, kör inte så långsamt, använd säkerhetsbältet och åk hem nu. ” Sade han. Vaddå köra långsamt? Vaddå använd bälte? Jag använder alltid bälte… Jag kör väl hur jag vill! Ja, eller i alla fall inte så fort. Jag behöver ju hinna med att se hur jag kör när det är så mörkt utomhus!

Jag åkte iväg efter att ha tackat så mycket för att jag fått tillfälle att bli upplyst – om att jag inte hade ljus så det räckte. Och insåg när jag väl satt i bilen på väg hem att de aldrig frågat efter om jag hade körkort.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: