Jag hade inte levt idag utan antibiotika

Vanliga infektioner, som i decennier gått att behandla med antibiotika, riskerar att bli dödliga igen om inte världen agerar snart. Det varnar WHO för i en rapport som kom på onsdagen.

Världshälsoorganisationen (WHO) har undersökt läget i 114 länder och konstaterar att antibiotikaresistens – när bakterier utvecklar en motsåndskraft och inte går att behandla med antibiotika – numera är ett allvarligt hot i hela världen.

– Utan brådskande samordnade insatser är världen på väg mot en tid där vanliga infektioner och smärre skador som varit behandlingsbara i decennier, återigen blir dödliga, säger Keiji Fukuda, generaldirektför för (WHO) i ett uttalande.

Keiji Fukuda säger också att konsekvenserna kan bli förödande om inte särskilda åtgärder vidtas för att förbättra insatserna att förebygga infektioner och förändra hur antibiotika i dag skrivs ut och används.

Rapporten fokuserar på antibiotikaresistens i sju olika sorters bakterier som orsakar vanliga men allvarliga sjukdomar som blodförgiftning, diarré, lunginflammation, urinvägsinfektion och gonorré.

I dag är hälften av de patienter som behandlas med antibiotika för urinvägsinfektioner, orsakade av E. Coli-bakterier, resistenta mot behandlingen. När läkemedlet infördes på 1980-talet var resistensen så gott som obefintlig.

I rapporten framgår också att Sverige är ett av de länder där den antibiotika som används som sista utväg för att bota gonnorré, inte längre har någon effekt. Samtidigt smittas en miljon människor av sjukdomen varje dag.

För att undvika antibiotikaresistens bör patienter endast använda det efter att ha blivit ordinerade behandlingen av en läkare. Det är också viktigt att fullfölja hela behandlingen även om patienten mår bättre och att aldrig använda överbliven antibiotika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: