Jag kan inte hålla tungan rätt i munnen…

Jag kan inte hålla tungan rätt i munnen……det är ett problem för mig.  Inte för andra för det gäller inte mitt tal, min svada, mitt prat. Det gäller min sång, eller vad man nu kan kalla det.  Vet du, hur svårt det är att hålla tungan rätt i munnen. I det här fallet ska den ligga helt stilla, med tungspetsen mot underkäkens framtänder. Totalt avslappnad. Liksom övrig underkäke ska vara. Tungan ska liksom ligga som en trött gammal padda i urgröpningen mellan tänderna i undre regionen av munnen. Allt medan jag tränar på att sjunga, eller rättare sagt tona, Ahhhhh och Ohhhh och Mmmmmm. Detta samtidigt som jag ska ha ett så kallat magstöd. Som gammal yogi har jag, eller trodde jag hade, gott om kontroll på min gamla kropp. Men så tycks inte fallet vara. Däremot kan jag säga att jag har tillräckligt mycket koll på min vackra boning för att fatta och märka när det INTE blir som det ska. Kroppsmedvetande i all ära, men det kan bli rätt roligt ibland.

Tänk dig att du ska sjunga ett Mmmm genom en hel sång. Ta till exempel ”Vem kan segla förutan vind”. Den kan väl alla. Men hur svårt kan det vara, egentligen…?  Låt tungan ligga och sova i sin grop mellan tänderna med tungspetsen vilandes mot underkäkens tandrad. Ta sedan magen i beaktande. Dra in naveln, magmuskeln, in mot ryggraden. Håll taget och variera trycket in i följsamhet till sången. Eller mmmm-andet. Andas där det passar. Öka trycket in med magen när du behöver för att kunna hålla tonen när den blir högre. Inga problem. Det är ju bara två saker att hålla koll på vad gäller muskelgrupper.

Men det som händer är inte det som är meningen. Magen dras in, vänster skinkmuskel spänner hela kroppen så jag hamnar ståendes på sniskan. Halsen drar ihop sig. Ögonen kniper ihop och jag undrar vad som gick fel…. Börjar om! Tunga, mage. Oj, där gick vänster axel upp till örat. Höger ben blev starkt och spikrakt. Suck. Börja om igen. Hur är det möjligt att vilja en sak och så händer det heeelt andra saker i kroppen.  Märker hur armarna sträcker sig mot varandra så att händerna möts och med spänstiga muskler grabbar tag i varandra. Helt utan min inverkan.  Det enda jag försöker göra är att sjunga ett gäng mmmm i samma melodi som ”Vem kan segla förutan vind”.  Men sakta men säkert går det bättre och bättre. Tills jag byter och börjar med Ahhhhh i stället. Då går ögonmusklerna igång. För att inte tala om vid toning av Ooooo. Då kniper rumpan igen. Hur är det möjligt?

Står framför min underbara sångpedagog tillika gitarrlärare. Det är alltid lite spänt. Försöker dyka på mina spända muskler som en reptil. Blixtsnabbt. Alltstå de muskler som inte ska vara spända,  just nu. Plötsligt händer det. Det öppnas en kanal. Halsen öppnar sig och ingenting är svår. Ljudet bara strömmar ut och jag låter det ske. Läraren ser upp från pianot och ler med hela ansiktet. Efteråt säger hon lysande glatt, det där kände du nu, hur rätt det blev, eller hur Susann. Då kunde jag gråta av lycka. Wow….säger jag bara.

Bättre än choklad!

Tungan på bilden är inte min… Valde en liiite sötare, som illustration!

(WordPress har uppdaterat sitt system för oss gamla bloggare. Nu är det mycket, mycket lättare. Kanske märks…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: