Naket och utelämnande, som att visa strupen…

Som att ta bort masken framför ansiktet och vara utan skydd. Det går inte att vända baksidan till. Det är bara att vara i kontakt och att se sig själv i spegeln. Visa vem man är, visa ansiktet.

 

Vissa saker trodde jag inte, förut. Men numer gör jag det. Att jag till exempel skulle sitta och sjunga skalor och göra sång- och röstövningar fanns inte på min karta förut. Då, på den tiden, när sång var ett kapitel för andra än Susann. Nuförtiden, är det annorlunda. På min musiklektion igår fick jag denna bok. Den innehåller en himla massa sång- och röstövningar med tillhörande CD. Satt i köerna, som vanligt, i morse och botaniserade i detta nya. Och konstaterar att det är galet roligt. Det blir liksom ett hormonpåslag, typ kickartat. Lite som när man mediterar och blir lycklig. Eller vunnit något. Vilket jag aldrig gör eftersom  jag aldrig köper lotter. Men jag har hört andra vinna. Hör mig sjunga nå na nå na nå… kam – ma kam – ma kam… Upp och ner  och ner och upp. Det lilla stödet i magen försöker vara med och jag tänker –  låt axlarna för i herrans namn ligga kvar i sitt ursprungsläge. Skattar tyst för mig själv över hur hemskt det låter. Och undrar om jag någonsin ska kunna göra dessa gymnastiska övningar hela vägen utan att behöva låsa in mig i en bil först. Nu är min ambition inte Mello utan att ha roligt, vilket jag har redan, men en liten lägereldssång vore ju roligt. I goda vänners lag och inte då alldeles ensam i skenet från brasan.

Den här resan är väldigt spännande. Den är utmanande för min person och den är öppen, oskyddad, sårbar och naken. Vilket rösten i sången är.  Jag kan inte förklara varför det är så men jag hör många säga att det är så. Gitarren är inte alls så utlämnande. Men sångrösten är det. Det finns de som säger att när man både sjunger och spelar samtidigt så blir instrumentet ett skydd. Bara röst, sång,  är väldigt självutlämnande.

Visst kan jag säga att jag struntar i hur det låter och kraxa fram något men min ambition är att du ska känna att min röst, när jag sjunger för dig, är varm och mjuk och behaglig att lyssna till.

Så en dag kommer jag att sjunga för dig och hoppas att du kommer att kunna säga att du vill höra en melodi till och  mena det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: