Portal mot vackert inre landskap

Porten till Paradiset. Och går man sedan in och till höger och upp för trapporna, eller tar hissen, så kommer man till docksöta galet gulliga gudomliga lägenheten med stora fönster på balkongdörrarna och vy mot nästa sötchock, utsikten från balkongen. Ojojoj, så fint det kan vara i Stockholm. Kvarteret kallas Lilla Paris. När jag ser och begrundar vyerna och känner på känslan som väcks i kroppen så förstår jag vad vi människor mår bra av. Naturen såklart, men också annat vackert.  Det är inte konstigt att vi så gärna vill göra det fint omkring oss. Boa in oss och pynta. Och hur viktigt det är att vårda sin omgivning.
Lika viktigt som att vårda sitt inre landskap. Välja rätt, välja till, välja bort, sitta stilla i båten och inte göra något alls. Ge upp alla försök att försöka förstå och rätta till när det är tydligt att det är helt verkningslöst. Lägga krut på att laga och reparera där det känns riktigt rätt.  Låta människor ha koll på sina egna speglar och skämmas för sig själva. Och vara snäll mot dem som saknar förmåga att förstå sig själva och vad som skadar dem själva och därmed andra.

Lämna rummet eller vara kvar och vara snäll, helt enkelt.

Men det är klart, det är lättare att vara snäll, hjälpsam och omtänksam om man har en vacker bostad, bra jobb, mer än mat för dagen och råd att gå till tandläkaren.

Jag vet en bank, som förövrigt betalar min lön, som har ett vackert budskap som reklam för sig själv. Ibland lever banken till och med upp till orden och ger dem innehåll. Men liksom vi människor är inte nivån 100 % jämt. Orden banken valt är Öppen, Enkel och Omtänksam. Vi fick gå kurser, minns jag, när det beslutades att det skulle vara bankens ledord. Vad betydde egentligen dessa bokstäver i ordformation. Jag älskar ju ordet, både det talade och det skrivna. Älskar också att tyda, tolka och använda dem ständigt och jämt. Sätta färg på dem, fylla dem med känslor och leka med dem.

Att vara enkel är en träning, att vara omtänksam är också något som kanske inte kommer med ryggraden för alla. Men helt klart är att om du aldrig funderat på vad det innebär så är det inte så lätt. Det handlar ju om att bry sig, att vara nyfiken på sin omgivning och sina medmänniskor. Viljan att veta hur de mår och hur det går i livet. Samt förmågan att få andra att känna sig omtyckta och inkluderade. I detta ligger också förmågan att vara öppen. Ärlighet bottnar i öppenhet. Att vara dunkel, säga halva sanningar, motsäga sig själv i brist på klarhet  är antagligen ibland ett tecken på bristande träning i mod. Att vara öppen är just att vara modig. För öppenheten i all sin enkelhet och ärlighet är att ta ansvar för att inte vilseleda andra människor. Och i slutändan att kunna se sig själv i spegeln och vara tacksam för att man levt sin dröm. Drömmen om en bättre värld som alltid, alltid börjar där man står.

Vill du kommunicera är nedanstående ett sätt:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: