Nu sticker jag ut hakan lite…

Jag vill kunna tala med dig och se ditt ansikte när jag gör det! Kan du inte mitt språk är det helt ok att tillhandahålla en tolk. Under pågående operation tänker jag i alla fall inte försöka tala med dig så då kan du se ut så här…

Mina anhöriga kan inte flytande engelska, baltiska, syriska, tyska eller holländska för den delen. I alla fall inte allihopa. Jag har en idé som kan bygga på fel information, om att utifrånkommande/utlänningar har rätt till tolk när de har med sjukvård och myndigheter att göra  när de inte förstår det svenska språket. Eller har rätt att få veta var toaletten ligger på sitt eget språk. Eller var valsedeln ligger. Det är en fråga om jämlikhet och demokrati. Helt rätt inom rimliga gränser, tycker jag. Det är också helt rätt att ställa SFI till förfogande, på effektiva och nivåstrukturerade nivåer. Det är inte rimligt att varannan kommun blandar analfabeter med akademiker i samma SFI-kurs. Det är resursslöseri och där är det rimligt att vi för samhällsekonomins och humanismens skull förbättrar. Har vi tagit in folk i landet är det rimligt att vi kan göra livet bra för dem så de inte förstör sina liv och vårt land för att de inte kan arbeta och göra rätt för sig och komma in och bli ansvarsfulla medborgare.

Allt detta är okey för mig. Men var är jämlikheten på lika villkor när min anhöriga går till doktorn och inte förstår vad han säger för att han inte kan svenska. När min anhöriga inte förstår hur min anhöriga ska äta sin medicin eller förstå sina provsvar eller när min anhöriga ska infinna sig nästa gång för provtagning. Var är jämlikheten när jag följer med för att hjälpa min anhöriga i detta svåra och jag inte heller förstår denna förvirrade blandning av konstigt språk och mitt eget hemspråk som för övrigt även kallas svenska. Var är jämlikheten när vi frågar efter en annan doktor som kan vårt språk och får till svar att det inte finns någon annan som inte är utifrån kommande och talar bra svenska. Att det förövrigt inte finns någon annan  läkare heller, överhuvudtaget, för de är alla upptagna av andra patienter. Var är jämlikheten när vi som bara pratar vårt hemspråk som då förövrigt kallas svenska, inte har rätt till att kalla in en tolk utan att betala för det…. 

Jag vill kunna tala med dig som är sjukvårdspersonal eller myndighetsperson och kunna se ditt ansikte. Det är så jag vill kunna kommunicera med dig. Kan du inte tala svenska med mig så vill jag ha jämlik rätt till tolk. I alla fall i de fall jag har förmånen att få träffa en levande människa….

Nej, jag har inte röstat på Sverigedemokraterna men de har många saker på sin agenda som vi behöver tala om som har betydelse för oss med svenska som hemspråk. Vi behöver tala med alla som är demokratiskt valda i ett parlamentariskt system. Om inte så för att ta de sidor i ytterlighetspartierna som inte är rumsrena upp till ytan och det görs endast med solljus. Ty i dagsljus försvinner nattens demoner. Det är endast så vi kan försvara en humanistisk syn på livet och vår i förändring processade demokrati.

Jag har förövrigt en arbetsgivare jag väldigt väl känner till som har teknisk support med valbar svenska SOM ANDRA SPRÅK… Första språk är ett annat språk, på blandad utrikiska – tekniska…

2 svar till “Nu sticker jag ut hakan lite…”

  1. Anonym skriver:

    Det var politiskt men mycket roligare än vad våra politiker skulle sagt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
%d bloggare gillar detta: